Rozczyn:
25 dag mÄ?ki pszennej g??adkiej (wroc??awskiej)
1/2 l mleka
12 dag dro??d??y
Ciasto:
20 ??????tek
30 dag cukru pudru
75 dag mÄ?ki pszennej g??adkiej
35 dag sklarowanego mas??a
25 dag migda????w
25 dag rodzynk??w
12 dag sk??rki pomara??czowej
s??l
mas??o do smarowania form
Lukier waniliowy:
25 dag cukru
1/2 szklanki wrzÄ?cej wady
1/2 ??y??eczki octu 6%
1/2 laski wanilii |
UtrzeÄ? ??????tka z cukrem. SporzÄ?dziÄ? rozczyn: zagotowaÄ? mleko, mÄ?kÄ? (25 dag) przesiaÄ? do miski i mieszajÄ?c silnie, aby siÄ? nie potworzy??y grudki, zalewaÄ? jÄ? gorÄ?cym mlekiem, wlewajÄ?c mleko cienkim strumieniem. MÄ?kÄ? rozmieszaÄ? z mlekiem na g??adkÄ? masÄ? i przestudziÄ?. RozetrzeÄ? dro??d??e z ma??Ä? ilo??ciÄ? mleka na g??adkÄ? papkÄ?. Do ciep??ej jeszcze masy z mÄ?ki dodaÄ? rozpuszczone dro??d??e i utarte ??????tka, rozmieszaÄ? je, rozczyn postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. StopiÄ? i sklarowaÄ? mas??o. Migda??y sparzyÄ?, zemleÄ? w maszynce do migda????w, Rodzynki umyÄ? w ciep??ej wodzie, lekko osuszyÄ? w ??cierce, posypaÄ? mÄ?kÄ?. Sk??rkÄ? pomara??czowÄ? pokrajaÄ? w drobniutkÄ? kostkÄ?. Du??e, wysokie formy babowe (kamienne) posmarowaÄ? starannie mas??em, wysypaÄ? mÄ?kÄ?. Do wyro??niÄ?tego rozczynu dodaÄ? resztÄ? przesianej mÄ?ki i zarobiÄ? ciasto, dolewajÄ?c po trochu ciep??e, sklarowane mas??o. Ciasto wyrabiaÄ? 1/2 godz. na ka??de 1/2 kg mÄ?ki. Gdy ca??e mas??o wejdzie w ciasto, wsypaÄ? migda??y, a przy samym ko??cu wyrabiania dodaÄ? rodzynki i sk??rkÄ? pomara??czowÄ?. Wyrobione ciasto nak??adaÄ? do posmarowanych, wygrzanych form, nape??niajÄ?c je do 1/3 wysoko??ci. Ciasto postawiÄ? do wyrastania w ciep??ym miejscu, nakryÄ? je; ciasto to wyrasta powoli. Gdy objÄ?to??Ä? ciasta zwiÄ?kszy siÄ? o l00%, w??o??yÄ? je do dobrze i r??wnomiernie ogrzanego piekarnika; piec ok. 1 godziny. Ciasto przed wyjÄ?ciem g??Ä?boko nak??uÄ? cienko zastruganym patyczkiem; gdy patyczek po wyjÄ?ciu z ciasta jest suchy, baby wyciÄ?gnÄ?Ä? z pieca i studziÄ? w formie. StudziÄ? powoli, zmieniajÄ?c po??o??enie ciasta. Przestudzone baby ostro??nie wyjmowaÄ? z formy, podwa??ajÄ?c je wÄ?skim, d??ugim no??em. Po zupe??nym ostudzeniu polukrowaÄ?, oblewajÄ?c rzadkim, bia??ym lukrem.
|