Kuchnia wenezuelska
7 posiekanych zÄ?bk??w czosnku
1/2 ??y??eczki pieprzu
5 ??y??eczek oregano lub tymianku
10 ??y??eczek soli
1 ??y??ka octu z 2 ??y??kami wody
1 ma??y indyk (3-4 kg) pokrajany na porcje
12 suszonych ??liwek bez pestek lub ??wie??ych twardych
10 ma??ych cebulek obranych lub 3 cebule
pokrajane na 4 czÄ???ci
4 listki laurowe
12 zielonych oliwek (dowolne)
2 ??y??ki koperku lub kapar??w ewentualnie posiekanego og??rka konserwowego
woda
1/2 szklanki wytrawnego bia??ego wina lub
soku pitnego z jab??ek
1/2 szklanki cukru |
1. UtrzeÄ? czosnek, pieprz, oregano lub tymianek i s??l, dodaÄ? ocet z wodÄ?.
2. NatrzeÄ? przyprawami kawa??ki indyka, w??o??yÄ? do g??Ä?bokiego garnka, dodaÄ? suszone ??liwki, cebulki, listki laurowe, oliwki, kapary lub og??rek i 1 ??y??kÄ? wody. WymieszaÄ?, odstawiÄ? pod przykryciem w ch??odne miejsce na 8 godz.
3. WlaÄ? wodÄ? tak, aby miÄ?so by??o do po??owy przykryte, zagotowaÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??, dusiÄ? pod przykryciem przez 2 godz.
4. WlaÄ? wino lub stok, dodaÄ? cukier, dusiÄ? przez godzinÄ?.
5. PodawaÄ? z ziemniakami z wody i miesza sa??atkÄ?.
Proporcje d 8-10 os??b
|