Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Indyk Santos

Kuchnia brazylijska
1 ma??y indyk
1 i 1/2 ??y??eczki soli
2 ??y??eczki pieprzu
3 roztarte zÄ?bki czosnku

Marynata:
1 szklanka oliwy lub oleju
4 pomidory pokrajane w kostkÄ?
4 ??wie??e posiekane papryki
1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 szklanki octu (6 proc.(
1 szklanka wody
1/2 kg szynki pokrajanej w cienkie plasterki
(dowolnie)
1. Czosnek z solÄ? i pieprzem utrzeÄ? na pastÄ?. 2. NatrzeÄ? ca??ego indyka tak??e wewnÄ?trz, w??o??yÄ? do brytfanny. 3. Do pomidor??w i papryki, pietruszki wlaÄ? wodÄ?, oliwÄ? i ocet. 4. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (190 C) w czasie pieczenia polaÄ? indyka kilkakrotnie sosem. Uwaga: Czas pieczenia indyka oblicza siÄ? w nastÄ?pujÄ?cy spos??b; ka??dy kilogram miÄ?sa nale??y pomno??yÄ? przez czas pieczenia - 45 min. I tak np. 4 kilogramowy ptak-powinien piec siÄ? oko??o 3 godzin. 5. Na gorÄ?cym p????misku u??o??yÄ? na przemian plastry indyka i szynki. 6. PodawaÄ? z przetartym przez sito . sosem, frytkami, mieszanÄ? sa??atkÄ? lub sur??wkÄ?. Proporcje dla 8-10 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design