Kuchnia brazylijska
1 ma??y indyk
1 i 1/2 ??y??eczki soli
2 ??y??eczki pieprzu
3 roztarte zÄ?bki czosnku
Marynata:
1 szklanka oliwy lub oleju
4 pomidory pokrajane w kostkÄ?
4 ??wie??e posiekane papryki
1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 szklanki octu (6 proc.(
1 szklanka wody
1/2 kg szynki pokrajanej w cienkie plasterki
(dowolnie) |
1. Czosnek z solÄ? i pieprzem utrzeÄ? na pastÄ?.
2. NatrzeÄ? ca??ego indyka tak??e wewnÄ?trz, w??o??yÄ? do brytfanny.
3. Do pomidor??w i papryki, pietruszki wlaÄ? wodÄ?, oliwÄ? i ocet.
4. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (190 C) w czasie pieczenia polaÄ? indyka kilkakrotnie sosem. Uwaga: Czas pieczenia indyka oblicza siÄ? w nastÄ?pujÄ?cy spos??b; ka??dy kilogram miÄ?sa nale??y pomno??yÄ? przez czas pieczenia - 45 min. I tak np. 4 kilogramowy ptak-powinien piec siÄ? oko??o 3 godzin.
5. Na gorÄ?cym p????misku u??o??yÄ? na przemian plastry indyka i szynki.
6. PodawaÄ? z przetartym przez sito . sosem, frytkami, mieszanÄ? sa??atkÄ? lub sur??wkÄ?. Proporcje dla 8-10 os??b
|