Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KURCZAK W CYTRYNIE

Kuchnia chi??ska
2 kg ??wie??ego kurczaka
3 ??y??ki oleju
1 ??y??ka oleju sezamowego lub sojowego
1 1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka wody
8 ma??ych cebuli lub dymki
2 zÄ?bki czosnku
4 plasterki ??wie??ego korzenia imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku

Marynata:
1 ??y??ka czystej w??dki, winiaku lub brandy
2 ??y??ki sosu sojowego
2 ??y??eczki soli

Sos cytrynowy:
2 cytryny
3 ??y??ki cukru
1 1/2 szklanki wywaru l
Wypatroszonego kurczaka wyp??ukaÄ?, osuszyÄ?. Sk??adniki marynaty wymieszaÄ? w du??ej misce, w??o??yÄ? kurczaka, natrzeÄ? marynatÄ? z wierzchu i od wewnÄ?trz, odstawiÄ? na 2-3 godz. obracajÄ?c kilkakrotnie. Kurczaka osÄ?czyÄ?, pozosta??Ä? marynatÄ? odstawiÄ?. ZetrzeÄ? sk??rkÄ? z cytryn, wycisnÄ?Ä? sok z 1 1/2 cytryny, zostawiajÄ?c po??owÄ? do przybrania potrawy. StartÄ? sk??rkÄ? i sok z cytryny wymieszaÄ? z cukrem i wywarem i odstawiÄ?. Obrane cebulki pokrajaÄ? na 2-4 czÄ???ci, rozp??aszczyÄ? lekkim uderzeniem t??uczka. Czosnek posiekaÄ? i rozetrzeÄ?. Do p??askiego szerokiego garnka wlaÄ? 3 ??y??ki oleju, rozprowadziÄ? po dnie, mocno podgrzaÄ? na du??ym ogniu. W??o??yÄ? kurczaka, zmniejszyÄ? p??omie??, obrumieniÄ? ze wszystkich stron po czym wyjÄ?Ä? i prze??o??yÄ? na talerz. Do oleju w garnku dodaÄ? cebulÄ?, czosnek i imbir, mieszajÄ?c sma??yÄ? przez 20 sek. WlaÄ? odstawionÄ? marynatÄ? do sk??adnik??w sosu cytrynowego, zamieszaÄ?, wlaÄ? do aromatycznych warzyw w garnku, doprowadziÄ? do wrzenia, w??o??yÄ? kurczaka, przykryÄ? i dusiÄ? na ma??ym ogniu oko??o 40 min, obracajÄ?c kilkakrotnie. Po nak??uciu udka wyka??aczkÄ?, sok winien byÄ? przezroczysty. (DusiÄ? dalsze kilka minut po pokazaniu siÄ? r????owego soku). MiÄ?kkiego kurczaka wy??o??yÄ? na talerz i posmarowaÄ? olejem sezamowym lub sojowym. Przestudzonego kurczaka podzieliÄ? na bardzo ma??e kawa??ki ("na zÄ?bek"), u??o??yÄ? na p????misku, przykryÄ?, trzymaÄ? w cieple. Sos z garnka przelaÄ? do rondelka, doprowadziÄ? do wrzenia na ??rednim ogniu. MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? rozprowadziÄ? ??y??kÄ?? wody. MieszajÄ?c sos wlaÄ? mÄ?kÄ? z wodÄ?, mieszaÄ? do zgÄ?stnienia i zagotowania. W razie potrzeby doprawiÄ? sokiem z cytryny lub cukrem. Kurczaka polaÄ? gorÄ?cym sosem, przybraÄ? plasterkami cytryny, podawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4-6 os??b - jako danie g????wne, z ry??em, z potrawÄ? z warzyw i zupÄ?
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design