Kuchnia chi??ska
1 1/2 kg ??wie??ego kurczaka
4 ??y??eczki oleju sezamowego lub sojowego
3 ??y??ki oleju
4 rozgniecione zÄ?bki czosnku
1 ??y??ka czystej w??dki
2 cebule dymki grubo posiekane
posiekana zielona kolendra lub zielona pietruszka
Marynata:
1 ??y??ka czystej w??dki
2 ??y??eczki soku ze ??wie??ego korzenia imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku z 2 ??y??eczkami wody
2 ??y??eczki soli
Sos przyprawowy: 1 szklanka sosu spod kurczaka gotowanego na parze z dodatkiem wywaru l lub wody
1 1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
2 ??y??eczki cukru
2 ??y??ki sosu ostrygowego lub sojowego |
Op??ukanego kurczaka osuszyÄ?, w??o??yÄ? do miski (o takich rozmiarach, aby kurczak wype??nia?? naczynie), dodaÄ? sk??adniki marynaty, starannie natrzeÄ? kurczaka, odstawiÄ? na 2 godz. lub wstawiÄ? do lod??wki na noc. ObracaÄ? kilkakrotnie podczas marynowania. Kurczaka gotowaÄ? w misce na parze przez 30 min. Udko nak??uÄ? wyka??aczkÄ?; gdy uka??e siÄ? r????owy p??yn, gotowaÄ? jeszcze przez 5-8 min. Kurczaka prze??o??yÄ? na talerz, posmarowaÄ? 2 ??y??kami oleju sezamowego lub sojowego, wystudziÄ?, przykryÄ?. Sos w misce powsta??y podczas gotowania przecedziÄ? przez 2-3 warstwy gazy, wymieszaÄ? z pozosta??ymi sk??adnikami sosu przyprawowego i odstawiÄ?. Rondel podgrzaÄ?, wlaÄ? 3 ??y??ki oleju, mocno rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, dodaÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek (nie dopu??ciÄ? do zrumienienia), wlaÄ? w??dkÄ?, dodaÄ? odstawiony sos przyprawowy, zmniejszyÄ? p??omie??, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do wrzenia i zgÄ?stnienia, w razie potrzeby doprawiÄ? solÄ?. TrzymaÄ? na bardzo ma??ym ogniu lub wstawiÄ? do garnka z gorÄ?cÄ? wodÄ?. Przed podaniem oddzieliÄ? miÄ?so od kostek, rozdzielajÄ?c na drobne kawa??eczki ("na zÄ?bek"). PodgrzewaÄ? na parze oko??o 2 min. GorÄ?ce miÄ?so kurczaka posypaÄ? cebulÄ? dymkÄ? i posiekanÄ? zieleninÄ?, polaÄ? sosem, wymieszaÄ? przez podrzucanie. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4-6 os??b - jako danie g????wne, z ry??em i zupÄ?
|