Kuchnia chi??ska
2-2 1/2 kg ??wie??ego kurczaka
1 cytryna pokrajana w ??semki
3 ??y??eczki soli
1 ??y??eczka "piÄ?ciu przypraw" lub cynamonu
Mieszanka do smarowania: 3 ??y??ki octu (6%)
2 ??y??ki czystej w??dki, winiaku lub brandy
1 ??y??ka miodu
1-2 roztarte zÄ?bki czosnku (dowolnie)
1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
2 ??y??eczki wody |
Wyp??ukanego kurczaka osuszyÄ?. S??l i cynamon wsypaÄ? na czystÄ? ma??Ä? patelniÄ?, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? na ??rednim ogniu a?? nabiorÄ? ciemnoz??otego koloru (oko??o 45 sek), po czym wsypaÄ? do otworu brzusznego; trzymajÄ?c kurczaka za nogi, poruszaÄ? nim tak, aby rozprowadziÄ? przyprawy. SpiÄ?Ä? wyka??aczkami lub zeszyÄ?. P??yn do smarowania wymieszaÄ? w rondlu. MieszajÄ?c gotowaÄ? na ma??ym ogniu do zgÄ?stnienia. Kurczaka cienko posmarowaÄ? mieszankÄ? 3 razy, powiesiÄ? za skrzyde??ka w przewiewnym miejscu. ZostawiÄ? na noc. ResztÄ? mieszanki odstawiÄ?. Piekarnik rozgrzaÄ? do temperatury 190 °C. Wk??adkÄ? do gotowania na parze w??o??yÄ? do brytfanny. U??o??yÄ? kurczaka piersiÄ? do do??u, posmarowaÄ? odstawionÄ? mieszankÄ? do smarowania, piec do zrumienienia oko??o 45 min, obr??ciÄ? piersiÄ? do g??ry, posmarowaÄ?, piec na ciemnoz??oty kolor oko??o 45 min. WyjÄ?Ä? z piekarnika, pokrajaÄ? na ma??e kawa??eczki ("na zÄ?bek"), przybraÄ? cytrynÄ?. Proporcje: dla 4-6 os??b - jako danie g????wne, z dodatkiem ry??u i zupy lub na 8-10 porcji na przyjÄ?ciu, kiedy podajemy kilka potraw
|