Kuchnia chi??ska
2 kg ??wie??ego kurczaka
4 plasterki ??wie??ego korzenia imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
2 ??y??eczki oleju sezamowego lub sojowego
2 ga??Ä?zki zielonej kolendry lub pietruszki
Przyprawy:
2 ca??e gwiazdki any??u lub 1 ??y??eczka any??u
2 roz??upane ga??ki muszkato??owe
2 ??y??ki any??u lub kopru w??oskiego
1 ??y??eczka syczua??skiego pieprzu lub grubo zmielonego pieprzu
4 szklanki wody
1 szklanka wywaru l
1 szklanka przegotowanej; wystudzonej wody
Solanka:
2 ??y??ki oleju
4 plasterki ??wie??ego korzenia imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
2 rozgniecione zÄ?bki czosnku
4 cebule dymki
1 1/4 szklanki wytrawnego bia??ego wina lub Ä? szklanki w??dki i 1/2 szklanki wody
2 ga??Ä?zki zielonej kolendry lub zielonej pietruszki ze szczyptÄ? zmielonej kolendry
1/2 szklanki cukru |
MieszankÄ? przypraw (opr??cz wywaru i przegotowanej wody) wymieszaÄ? z 4 szklankami wody w rondlu po czym gotowaÄ? na du??ym ogniu a?? pozostanie 1 szklanka p??ynu. PrzecedziÄ?, po??Ä?czyÄ? z wywarem i zimnÄ?, przegotowanÄ? wodÄ? po czym zamroziÄ?. G??Ä?boki garnek (o pojemno??ci 6 I) nape??niÄ? do po??owy wodÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia, dodaÄ? imbir ??wie??y lub sproszkowany, w??o??yÄ? kurczaka, zagotowaÄ?, przykryÄ?, wy??Ä?czyÄ? gaz, odstawiÄ? na 20 min. Garnek odkryÄ?, kurczaka obr??ciÄ?; doprowadziÄ? jeszcze raz do zagotowania, przykryÄ?, wy??Ä?czyÄ? gaz, pozostawiÄ? na 20 min. Udka kurczaka nak??uÄ? wyka??aczkÄ?; gdy poka??e siÄ? r????owy p??ynu przykryÄ? garnek na dalsze 10 min (nie gotowaÄ?). Prze??o??yÄ? kurczaka na cedzak, wyp??ukaÄ? ze wszystkich stron pod bie??Ä?cÄ? zimnÄ? wodÄ?. P??yn, w kt??rym gotowano kurczaka odstawiÄ?. Dwie ??y??ki oleju rozgrzaÄ? w rondlu, dodaÄ? cebulÄ? dymkÄ?, czosnek, 4 plasterki imbiru ??wie??ego lub sproszkowanego, zielonÄ? kolendrÄ? lub pietruszkÄ? ze zmielonÄ? kolendrÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? 15 sek. WlaÄ? alkohol i 4 szklanki odstawionego p??ynu, w kt??rym gotowano kurczaka, wymieszaÄ? z cukrem i solÄ?, wlaÄ? do du??ego g??Ä?bokiego garnka, dodaÄ? zamro??onÄ? mieszankÄ? przypraw. ZanurzyÄ? kurczaka, p??yn powinien wype??niaÄ? r??wnie?? jamÄ? brzusznÄ?, przykryÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na 12 godz. NastÄ?pnego dnia wyjÄ?Ä? garnek z kurczakiem, ptaka obr??ciÄ?, pozostawiÄ? w ch??odnym miejscu (nie w lod??wce). GodzinÄ? przed podaniem wyjÄ?Ä? kurczaka, galaretkÄ? pozostawiÄ? w temperaturze pokojowej, aby sta??a siÄ? p??ynna. Kurczaka posmarowaÄ? olejem sezamowym, podzieliÄ? na ma??e kawa??eczki ("na zÄ?bek"), polaÄ? 1 /3 -1 /2 szklanki p??ynnej galaretki, przybraÄ? zielonÄ? pietruszkÄ? lub kolendrÄ?. Proporcje: dla 10 -12 os??b, na przystawkÄ?
|