Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KURCZAK W FOLII

Kuchnia chi??ska
1 kg udek kurczaka
25 dag s??oniny lub wÄ?dzonego boczku
6 cebulek dymek

Przyprawy:
sok z plasterk??w korzenia ??wie??ego imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
2 ??y??eczki czystej w??dki, winiaku lub brandy
1 ??y??ka oleju sojowego
1 ??y??eczka oleju sezamowego lub sojowego
1 ??y??eczka cukru
1 ??y??eczka sosu ostrygowego lub sos sojowy
2 ??y??eczki sosu sojowego
1/4 ??y??eczki pieprzu
1 1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1-2 roztarte zÄ?bki czosnku (dowolnie)
Sk??rÄ? i kostki usunÄ?Ä? z udek, miÄ?so pokrajaÄ? na kawa??ki o wymiarach 3 x 4 i 1/2 cm. Prze??o??yÄ? do miski, dodaÄ? wszystkie przyprawy, wymieszaÄ? rÄ?kÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na noc. Dwie godziny przed przyrzÄ?dzeniem wyjÄ?Ä?. S??oninÄ? lub boczek pokrajaÄ? na 24 - 30 kwadrat??w o boku 3 cm. Od cebulek odkroiÄ? szczypior - 3 cm przy cebulce. Ka??dÄ? przeciÄ?Ä? wzd??u?? na p????, rozdzieliÄ?. FoliÄ? aluminiowÄ? pociÄ?Ä? na kwadraty o wymiarach 9 cm. Plasterki s??oniny po??o??yÄ? po??rodku folii, u??o??yÄ? na nich po kawa??ku kurczaka i cebulki dymki, przykryÄ? drugim plasterkiem s??oniny. FoliÄ? z??o??yÄ? w tr??jkÄ?t, wolne brzegi zwinÄ?Ä? w wÄ?ski rulon (1/2 cm), mocno przycisnÄ?Ä?. Piekarnik nagrzaÄ? do temperatury 250 °C. ZwiniÄ?te kawa??ki kurczaka u??o??yÄ? jednÄ? warstwÄ? na blasze o niskich bokach. WstawiÄ? do gorÄ?cego piekarnika i piec 15 min. PodawaÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 10-12 os??b, na przystawkÄ?
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design