Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
PIKANTNE UDKA

Kuchnia chi??ska
1 kg udek z kurczaka
mÄ?ka do obtoczenia
olej do g??Ä?bokiego sma??enia
2 ??y??ki oleju
Marynata: 3 ??y??ki czystej w??dki
2 ??y??ki sosu sojowego
1 ??y??eczka soli
1 cebula dymka pokrojona w 4 cm kawa??ki lub cebula pokrajana w talarki
Przyprawy:
1/2 -1 ??y??eczki rozgniecionej suszonej papryczki chilli lub przyprawy chilli
1/2 ??y??eczki grubo zmielonego pieprzu suszona sk??rka z pomara??czy lub dw??ch mandarynek
1 ??y??ka octu
wywar l lub woda
1/2 ??y??eczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"
Udka pociÄ?Ä? w 4 cm kawa??ki, wymieszaÄ? ze sk??adnikami marynaty, odstawiÄ? w ch??odne miejsce na kilka godzin. MiÄ?so kurczaka osÄ?czyÄ?, marynatÄ? wymieszaÄ? z kilkoma ??y??kami?­ wywaru lub wody: P??ynu powinno byÄ? p???? szklanki. Kawa??ki miÄ?sa obtoczyÄ? w mÄ?ce.3 - 5 szklanek oleju wlaÄ? do rondla o grubym dnie, rozgrzaÄ?, sprawdziÄ? temperaturÄ? K??a??Ä? po kilka kawa??k??w miÄ?sa w gorÄ?cy olej, sma??yÄ? na z??oty kolor oko??o 3 minut, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ?. Sma??yÄ? pozosta??e miÄ?so. Nie sma??yÄ? zbyt wielu kawa??k??w jednocze??nie. Wszystkie usma??one kawa??ki miÄ?sa w??o??yÄ? do gorÄ?cego oleju, sma??yÄ? na ciemnoz??oty kolor oko??o 3 min, olej z udkami przelaÄ? do metalowego cedzaka ustawionego na garnku.2 ??y??ki oleju wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ? na ma??ym ogniu, wsypaÄ? papryczkÄ? lub chilli, pieprz i po??amanÄ? sk??rkÄ? pomara??czowÄ? mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?, zwiÄ?kszyÄ? p??omie??, dodaÄ? kawa??ki kurczaka, starannie wymieszaÄ?, wlaÄ? ocet, zamieszaÄ? i sma??yÄ? na ??rednim ogniu a?? ocet wyparuje. Kawa??ki kurczaka na patelni polaÄ? wywarem z marynatÄ?, przyprawiÄ? 1/2 ??y??eczki soli i glutasoli, dusiÄ? a?? p??yn wyparuje, oko??o 15 min, mieszajÄ?c kilkakrotnie. PodawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno. Proporcje: dla 4-6 os??b -jako danie g????wne, z dodatkiem warzyw i zupÄ?, lub dla 10-12 os??b na przyjÄ?ciu, kiedy podajemy kilka da??
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design