Rozczyn:
2 dag dro??d??y
1 dag cukru
1/2 szklanki mleka
Ciasto:
7 ??????tek
2 dag cukru mÄ?czki
50 dag mÄ?ki
7 bia??ek (piana)
s??l
35 dag mas??a topionego
10 dag rodzynk??w
mas??o do smarowania formy
Poncz:
25 dag cukru
1/4 I wody
5 gram??w any??ku
kilka nasion kolendra
sk??rka cytrynowa
5 dag rumu lub nalewki wi??niowej |
Starannie wysmarowaÄ? mas??em karbowanÄ? formÄ? w kszta??cie grubego i wysokiego obwarzanka ("Savarin") lub tortownicÄ? i na jej dnie po??rodku postawiÄ? szklankÄ?. ZarobiÄ? rozczyn z dro??d??y, cukru i ciep??ego mleka, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. UmyÄ? i przebraÄ? rodzynki. UbiÄ? pianÄ?. UtrzeÄ? mas??o dodajÄ?c po jednym ??????tku i cukier, dodaÄ? wyro??niÄ?ty rozczyn, mÄ?kÄ?, s??l, pianÄ?, zarobiÄ? ciasto. Gdy wszystkie sk??adniki po??Ä?czÄ? siÄ?, ciasto wyrobiÄ? starannie, dodaÄ? rodzynki. Ciasto wy??o??yÄ? do 2/3 wysoko??ci formy, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia pod nakryciem. Gdy forma wype??ni siÄ? ciastem, wstawiÄ? do gorÄ?cego piekarnika, upiec (ok. 45 min.). Ciasto po wyjÄ?ciu z pieca pozostawiÄ? w formie do zupe??nego ostygniÄ?cia. Ostro??nie wyjÄ??? z formy, u??o??yÄ? na talerzu i nasÄ?czyÄ? ponczem. PrzygotowaÄ? poncz: Cukier zalaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?, dodaÄ? przyprawy, zagotowaÄ?, odstawiÄ?, dodaÄ? sk??rkÄ? cytrynowÄ? i rum lub nalewkÄ? wi??niowÄ?. GorÄ?cym ponczem polewaÄ? od czasu do czasu ciasto nasÄ?czajÄ?c je na wskro??. Przed samym podaniem skropiÄ? rumem lub nalewkÄ?. Ciasto ponczowe mo??na podaÄ? na zimno z bitÄ? ??mietankÄ?, przybrane osÄ?czonÄ? konfiturÄ? z wi??ni, lub jako gorÄ?cy deser ?? bitÄ? ??mietankÄ?, podanÄ? z surowym sorbetem lub sosem z przecierem z moreli, malin lub porzeczek.
|