Kuchnia chi??ska
cale du??e piersi kurczaka
2 ??y??ki wody
1 szklanka oleju
6 ??y??ek oleju
8 ??rednich chi??skich suszonych czarnych grzyb??w lub 8 pieczarek
1/2 ??redniej zielonej papryki
1/2 ??redniej czerwonej papryki
1/2 szklanki pÄ?d??w bambusa lub marchewki pokrajanej w kostkÄ?
Ä? szklanki migda????w lub orzech??w w??oskich
1 zÄ?bek czosnku pokrajanego w pi??ra
2 cebule dymki pokrajane w 1 1/2 cm kawa??ki
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??eczka cukru
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
Przyprawy:
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
1 bia??ko
1 ??y??eczka oleju sezamowego lub sojowego
1/2 ??y??eczki cukru
szczypta pieprzu
2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej |
MiÄ?so kurczaka (bez ko??ci i sk??ry) pokrajaÄ? w kostkÄ? o boku 2 cm, prze??o??yÄ? do miski, dodaÄ? 2 ??y??ki wody, wymieszaÄ? rÄ?kÄ?, odstawiÄ? na 5 min. Przyprawy po??Ä?czyÄ?, dodaÄ? do miÄ?sa, starannie wymieszaÄ? rÄ?kami, wlaÄ? 2 ??y??ki oleju, zamieszaÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na 1-2 godz. Suszone grzyby zalaÄ? szklankÄ? gorÄ?cej wody, odstawiÄ? na 20 min, osÄ?czyÄ?, odciÄ?Ä? trzonki. Kapelusze pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ?. Oczyszczone pieczarki pokrajaÄ? w ma??Ä? kostkÄ?. Papryki (czerwonÄ? mo??na zastÄ?piÄ? zielonÄ?) pokrajaÄ? w kostkÄ?. Marchew obgotowaÄ? minutÄ?, odcedziÄ?, przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?. Migda??y zalaÄ? bardzo gorÄ?cÄ? wodÄ?, po minucie wyp??ukaÄ? zimnÄ?, palcami zetrzeÄ? ??upinki, ka??dy orzech rozdzieliÄ? na po????wki, osuszyÄ?. W??oskie orzechy zalaÄ? wrzÄ?tkiem na 1 min, osÄ?czyÄ?, ponownie przepo??owiÄ? ka??dÄ? czÄ?stkÄ?. SzklankÄ? oleju wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ? i rozgrzaÄ? na du??ym ogniu. SprawdziÄ? temperaturÄ? po 2-4 min wrzucajÄ?c kawa??ek cebuli dymki, gdy szybko zacznie siÄ? poruszaÄ? po powierzchni, mo??na sma??yÄ? sk??adniki. WsypaÄ? suche orzechy, zamieszaÄ? 2-3 razy, zestawiÄ? z ognia, pozostawiÄ? a?? orzechy nabiorÄ? ciemnoz??otego koloru. WybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?. Olej zlaÄ? z patelni.
PatelniÄ? podgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? ??y??kÄ? oleju, mocno rozgrzaÄ?, dodaÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek. W??o??yÄ? miÄ?so pokrajane w kostkÄ?, mieszajÄ?c szybkimi ruchami, sma??yÄ? a?? utraci r????owy kolor. MiÄ?so przesunÄ?Ä? na jeden bok, patelniÄ? przechyliÄ? w drugÄ? stronÄ?, gdzie zbierze siÄ? olej. WybraÄ? miÄ?so. Olej na patelni (oko??o 2 ??y??ek) mocno rozgrzaÄ?, wsypaÄ? pieczarki (suszone grzyby dodaÄ? z paprykÄ?), mieszajÄ?c sma??yÄ? 1 1/2 min. DodaÄ? pÄ?dy bambusa lub marchew, mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, w??o??yÄ? paprykÄ? (i suszone grzyby), mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, ciÄ?gle mieszajÄ?c dodaÄ? cebulÄ? dymkÄ?, sma??yÄ? 30 sek, przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. Przesma??one miÄ?so kurczaka dodaÄ? do warzyw i grzyb??w, natychmiast wlaÄ? alkohol, mocno mieszajÄ?c sma??yÄ? do wyparowania w??dki lub wina. Prze??o??yÄ? na gorÄ?cy p????misek, posypaÄ? orzechami. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4 os??b - jako danie g????wne, z dodatkiem ry??u i gÄ?stej zupy
|