Kuchnia chi??ska
1 cala pier?? kurczaka (oko??o 45 dag)
5 ??y??ek oleju
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie)
10-15 dag ma??ych pieczarek
1/4 szklanki marchewki pokrajanej w plasterki
4 ??y??ki zielonego groszku z puszki
1 rozgnieciony zÄ?bek czosnku
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??ka czystej w??dki
Przyprawy:
2 ??y??ki wody
1/2 bia??ka
1 ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??eczka sosu sojowego
1 ??y??ka czystej w??dki
szczypta pieprzu
1/4 ??y??eczki cukru
Sos:
1/4 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
2 ??y??ki wody
2 ??y??ki roso??u kurzego, wywaru l lub wody |
Ko??ci i sk??rÄ? usunÄ?Ä? z miÄ?sa, pokrajaÄ? pier?? na kawa??ki o wymiarach 3 x 6 cm, ka??dy pokrajaÄ? w cieniutkie plasterki. 1/2 bia??ka roztrzepaÄ? z 2 ??y??kami wody, w??o??yÄ? plasterki miÄ?sa, starannie wymieszaÄ? rÄ?kÄ?, odstawiÄ? na 30 min. DodaÄ? pozosta??e sk??adniki przypraw, dok??adnie wymieszaÄ?. WlaÄ? 2 ??y??ki oleju i ??y??eczkÄ? oleju sezamowego, mieszaÄ? a?? olej pokryje ka??dy plasterek miÄ?sa. Trzonki pieczarek ??ciÄ?Ä? r??wno przy kapeluszach, pokrajaÄ? w plasterki grubo??ci 1/2 cm. MarchewkÄ? wsypaÄ? do wrzÄ?cej wody, trzymaÄ? 30 sek. OdcedziÄ?, przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?. OsÄ?czyÄ? r??wnie?? groszek wyjÄ?ty z puszki. Sk??adniki sosu wymieszaÄ?, odstawiÄ?. PatelniÄ? rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? 3 ??y??ki oleju, mocno rozgrzaÄ?, dodaÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?. W??o??yÄ? miÄ?so z kurczaka, natychmiast zestawiÄ? patelniÄ? z ognia, mieszaÄ? szybkimi ruchami celem rozdzielenia sklejonych plasterk??w. MiÄ?so przesunÄ?Ä? na bok. PatelniÄ? lekko przechyliÄ?, aby olej ??ciek?? na drugÄ? stronÄ?. ?opatkÄ? do obracania kotlet??w podwa??yÄ? przyklejone kawa??ki miÄ?sa, osÄ?czyÄ? nad patelniÄ?, prze??o??yÄ? do cedzaka. PatelniÄ? z olejem postawiÄ? na du??ym p??omieniu, mocno rozgrzaÄ?, wsypaÄ? pieczarki (w razie potrzeby dodaÄ? trochÄ? oleju), mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, dodaÄ? marchew, sma??yÄ? 15 sek, przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem (w razie potrzeby pokropiÄ? ??y??kÄ? wody), nie przerywajÄ?c mieszania w??o??yÄ? plasterki kurczaka i zielony groszek, wlaÄ? w??dkÄ?. ZamieszaÄ? sos, wlaÄ? do sk??adnik??w, ciÄ?gle mieszajÄ?c sma??yÄ? do zgÄ?stnienia. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 3-4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em, z dodatkiem gÄ?stej zupy
|