Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KURCZAK Z PIECZARKAMI

Kuchnia chi??ska
1 cala pier?? kurczaka (oko??o 45 dag)
5 ??y??ek oleju
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie)
10-15 dag ma??ych pieczarek
1/4 szklanki marchewki pokrajanej w plasterki
4 ??y??ki zielonego groszku z puszki
1 rozgnieciony zÄ?bek czosnku
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??ka czystej w??dki
Przyprawy:
2 ??y??ki wody
1/2 bia??ka
1 ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??eczka sosu sojowego
1 ??y??ka czystej w??dki
szczypta pieprzu
1/4 ??y??eczki cukru
Sos:
1/4 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
2 ??y??ki wody
2 ??y??ki roso??u kurzego, wywaru l lub wody
Ko??ci i sk??rÄ? usunÄ?Ä? z miÄ?sa, pokrajaÄ? pier?? na kawa??ki o wymiarach 3 x 6 cm, ka??dy pokrajaÄ? w cieniutkie plasterki. 1/2 bia??ka roztrzepaÄ? z 2 ??y??kami wody, w??o??yÄ? plasterki miÄ?sa, starannie wymieszaÄ? rÄ?kÄ?, odstawiÄ? na 30 min. DodaÄ? pozosta??e sk??adniki przypraw, dok??adnie wymieszaÄ?. WlaÄ? 2 ??y??ki oleju i ??y??eczkÄ? oleju sezamowego, mieszaÄ? a?? olej pokryje ka??dy plasterek miÄ?sa. Trzonki pieczarek ??ciÄ?Ä? r??wno przy kapeluszach, pokrajaÄ? w plasterki grubo??ci 1/2 cm. MarchewkÄ? wsypaÄ? do wrzÄ?cej wody, trzymaÄ? 30 sek. OdcedziÄ?, przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?. OsÄ?czyÄ? r??wnie?? groszek wyjÄ?ty z puszki. Sk??adniki sosu wymieszaÄ?, odstawiÄ?. PatelniÄ? rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? 3 ??y??ki oleju, mocno rozgrzaÄ?, dodaÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?. W??o??yÄ? miÄ?so z kurczaka, natychmiast zestawiÄ? patelniÄ? z ognia, mieszaÄ? szybkimi ruchami celem rozdzielenia sklejonych plasterk??w. MiÄ?so przesunÄ?Ä? na bok. PatelniÄ? lekko przechyliÄ?, aby olej ??ciek?? na drugÄ? stronÄ?. ?opatkÄ? do obracania kotlet??w podwa??yÄ? przyklejone kawa??ki miÄ?sa, osÄ?czyÄ? nad patelniÄ?, prze??o??yÄ? do cedzaka. PatelniÄ? z olejem postawiÄ? na du??ym p??omieniu, mocno rozgrzaÄ?, wsypaÄ? pieczarki (w razie potrzeby dodaÄ? trochÄ? oleju), mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, dodaÄ? marchew, sma??yÄ? 15 sek, przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem (w razie potrzeby pokropiÄ? ??y??kÄ? wody), nie przerywajÄ?c mieszania w??o??yÄ? plasterki kurczaka i zielony groszek, wlaÄ? w??dkÄ?. ZamieszaÄ? sos, wlaÄ? do sk??adnik??w, ciÄ?gle mieszajÄ?c sma??yÄ? do zgÄ?stnienia. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 3-4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em, z dodatkiem gÄ?stej zupy
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design