Kuchnia chi??ska
1 1/2 -2 kg kurczak
1 1/2 szklanki wody
1 ma??a kostka roso??owa (kurza)
4 plasterki ??wie??ego imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
1/4 ??y??eczki soli
1 1/2 ??y??eczki cukru
pieprz do smaku
5 ? 6 ??y??ek sosu sojowego
2 ca??e gwiazdki any??u lub 2 ??y??eczki kopru w??oskiego |
WodÄ? w du??ym garnku doprowadziÄ? do wrzenia. W??o??yÄ? oczyszczonego kurczaka, gotowaÄ? na ma??ym ogniu 8 min. OdcedziÄ?, osÄ?czyÄ?, w??o??yÄ? do ma??ej brytfanny. WlaÄ? wodÄ?, dodaÄ? rozkruszonÄ? kostkÄ? roso??owÄ?, imbir, s??l, cukier, pieprz, sos sojowy i any??, zagotowaÄ? na kuchence. PrzykryÄ? brytfannÄ? z kurczakiem, wstawiÄ? do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 30 min. Obr??ciÄ? ptaka, zmniejszyÄ? temperaturÄ? do 180?C, piec 25 min, obr??ciÄ? i piec dalsze 25 min. Kurczaka polewaÄ? sosem po ka??dym obr??ceniu. WyjÄ?Ä?, podzieliÄ? na ma??e kawa??ki, polaÄ? sosem. PodawaÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 4-6 os??b - jako danie g????wne, z ry??em i potrawÄ? z warzyw
|