Kuchnia chi??ska
20-30 dag piersi kurczaka
1 ??redni ??wie??y og??rek
1 ??y??eczka soli
pieprz do smaku
2 1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
2 ??y??ki roso??u lub wody
1/2 bia??ka
2 roztarte zÄ?bki czosnku
1 ??y??ka smalcu
2 cebule dymki
3 ??y??ki oleju
2 plasterki ??wie??ego imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
1 ??y??ka sosu sojowego
1/2 ??y??eczki oleju sezamowego (dowolnie)
1 ??y??ka wody |
MiÄ?so pokrajaÄ? w kostkÄ? o boku 1 i 1 /2 cm, posypaÄ? ??y??eczkÄ? soli, pieprzem, ??y??eczkami mÄ?ki ziemniaczanej, wlaÄ? bia??ko, wymieszaÄ? rÄ?kÄ?. Nie obrany og??rek pokrajaÄ? w 1 i 1/2 cm kostkÄ?. Pozosta??Ä? mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? po??Ä?czyÄ? z 2 ??y??kami roso??u. CebulÄ? pokrajaÄ? w 5 cm kawa??ki. Olej wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ?, dodaÄ? plasterki ??wie??ego imbiru (imbir w proszku dodaÄ? z miÄ?sem), mieszajÄ?c sma??yÄ? przez 15 sek, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?. MiÄ?so w??o??yÄ? do oleju w patelni (posypaÄ? imbirem w proszku), mieszajÄ?c sma??yÄ? 45 sek, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ?, odstawiÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??. Smalec dodaÄ? do oleju, w kt??rym sma??ono miÄ?so kurczaka, do??o??yÄ? czosnek, sma??yÄ? 15 sek na ??rednim ogniu nie przerywajÄ?c mieszania. WsypaÄ? pokrajane og??rki, posoliÄ? ( 1/2 ??y??eczki) i posypaÄ? pieprzem, mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?, wlaÄ? w??dkÄ? i sos sojowy, dodaÄ? cebulÄ? dymkÄ?, zamieszaÄ?, w??o??yÄ? miÄ?so, mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?. WlaÄ? mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? rozprowadzonÄ? roso??em i olej sezamowy, mieszajÄ?c sma??yÄ? 15 sek. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em, z potrawÄ? z warzyw lub zupÄ?
|