Kuchnia chi??ska
1 1/2 - 2 kg kurczak
1 1/2 ??y??eczki soli
6 ??y??ek oleju
6 plasterk??w imbiru lub 3 ??y??eczki imbiru w proszku
1 roztarty zÄ?bek czosnku (dowolnie)
1 i 1/2 szklanki wywaru l, roso??u lub wody
3 - 4 ??y??ki sosu sojowego
1 1/2 ??y??eczki cukru
1/4 szklanki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
5 ??y??ek p??ynnego miodu |
Kurczaka podzieliÄ? na 30 ma??ych czÄ?stek. NatrzeÄ? solÄ?, czosnkiem (i imbirem w proszku), odstawiÄ? na 2-3 godziny. Olej wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, dodaÄ? plasterki ??wie??ego imbiru (imbir w proszku dodajemy do miÄ?sa), mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek. DodaÄ? kawa??ki kurczaka, mieszajÄ?c sma??yÄ? w oleju 5 min na du??ym ogniu, olej zlaÄ? z patelni. PolaÄ? kurczaka wywarem, sosem sojowym i alkoholem, posypaÄ? cukrem, zagotowaÄ? na du??ym ogniu, mieszajÄ?c gotowaÄ? 2 min, przykryÄ?, trzymaÄ? na du??ym ogniu 10 sek. OdkryÄ?, kawa??ki kurczaka obr??ciÄ? w sosie, dalej gotowaÄ? na du??ym ogniu a?? zostanÄ? 2-3 ??y??ki lepkiego p??ynu, miÄ?so obracaÄ? kilkakrotnie w sosie. PolaÄ? miodem, kawa??ki kurczaka obr??ciÄ?. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 5-6 os??b - z ry??em lub bu??eczkami na parze
|