Kuchnia chi??ska
45 dag wÄ?tr??bek kurzych
1 lekko roztrzepane jajko
mÄ?ka ziemniaczana
4 szklanki oleju
1 czubata szklanka sa??aty pokrajanej w paseczki
1 cytryna pokrajana w ??semki (dowolnie)
3 ??y??eczki soli
1 ??y??eczka "piÄ?ciu przypraw?; zmielonego ziela angielskiego lub cynamonu
Marynata:
1 ??y??ka czystej w??dki, winiaku lub brandy
sok z plasterk??w ??wie??ego korzenia imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1/4 ??y??eczki cynamonu
1 ??y??eczka sosu sojowego
Ä? ??y??eczki soli
1 ??y??eczka cukru |
S??l wymieszaÄ? z "piÄ?cioma przyprawami", zielem angielskim lub cynamonem, mocno podgrzaÄ? na suchej patelni, przesypaÄ? na talerzyk, odstawiÄ?. Ka??dÄ? wÄ?tr??bkÄ? rozdzieliÄ?. Do garnka o pojemno??ci 4 I wlaÄ? wody. ZagotowaÄ? na du??ym ogniu. W??o??yÄ? wÄ?tr??bki, zestawiÄ? garnek z gazu, przykryÄ?, pozostawiÄ? na 30 sek, nastÄ?pnie przelaÄ? do cedzaka, osÄ?czyÄ?, osuszyÄ? czystÄ? ??ciereczkÄ?. WÄ?tr??bki starannie wymieszaÄ? ze sk??adnikami marynaty, odstawiÄ? na 45 min, osÄ?czyÄ?. Roztrzepane jajko wymieszaÄ? z wÄ?tr??bkami, obtoczyÄ? je w mÄ?ce ziemniaczanej. PodzieliÄ? na dwie czÄ???ci. 4 szklanki oleju rozgrzaÄ? utrzymujÄ?c du??y ogie??. SprawdziÄ? temperaturÄ? wk??adajÄ?c kawa??ek cebuli dymki, gdy zacznie szybko poruszaÄ? siÄ? po powierzchni i nabierze brunatnego koloru, mo??na przystÄ?piÄ? do sma??enia. K??a??Ä? pojedynczo po??owÄ? wÄ?tr??bek na gorÄ?cy olej, zmniejszyÄ? p??omie?? na ??redni, sma??yÄ? na z??oty kolor. WybraÄ? wÄ?tr??bki ??y??kÄ? cedzakowÄ? lub metalowym sitkiem, osÄ?czyÄ? z oleju. Olej rozgrzaÄ? i sma??yÄ? drugÄ? po??owÄ?. P????misek wy??o??yÄ? paseczkami sa??aty, u??o??yÄ? wÄ?tr??bki na zieleninie, przybraÄ? ??semkami cytryny. S??l z przyprawami podawaÄ? oddzielnie.
Proporcje: na 24 porcje przekÄ?ski
|