Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
DUSZONA KACZKA NADZIEWANA CEBULÄ?

Kuchnia chi??ska
m??oda kaczka (oko??o 2 1/2 kg)
4 ??y??ki oleju sojowego
1/2 kg ma??ych cebulek
1 rozgnieciony zÄ?bek czosnku
1 szklanka i 2 ??y??ki wody
1/2 - 1 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??eczka oleju sezamowego
Marynata:
1 ??y??ka czystej w??dki
2 ??y??ki sosu sojowego
1 ??y??eczka soli
sok z plasterk??w ??wie??ego korzenia imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
Sos:
1 1/2 szklanki wywaru l lub ll
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??ka cukru
Zielone warzywo:
4 szklanki ??wie??ego szpinaku lub sa??aty
2 ??y??ki oleju
1 rozgnieciony zÄ?bek czosnku
1/2 ??y??eczki soli
2 ??y??eczki cukru
OczyszczonÄ? kaczkÄ? wyp??ukaÄ?, usunÄ?Ä? t??uszcz z otworu brzusznego i z szyi. OdciÄ?Ä? skrzyde??ka. Rozp??aszczyÄ? tuszkÄ? przez mocne naci??niÄ?cie piersi ptaka d??o??mi. OsuszyÄ? czystÄ? ??ciereczkÄ?. Sk??adniki marynaty wymieszaÄ?, natrzeÄ? kaczkÄ? z wierzchu i od wewnÄ?trz, pozostawiÄ? w temperaturze pokojowej na 3 godz. OsÄ?czyÄ?, odstawiÄ? marynatÄ?. ObraÄ? cebulki (mniejsze przepo??owiÄ?, wiÄ?ksze pokrajaÄ? na 4 czÄ???ci). PatelniÄ? podgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? 2 ??y??ki oleju, mocno rozgrzaÄ?, wsypaÄ? cebulÄ?, sma??yÄ? na z??oty kolor, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?. ZmniejszyÄ? p??omie?? pod patelniÄ? na ??redni, w??o??yÄ? kaczkÄ?, sma??yÄ? do zrumienienia ze wszystkich stron, oko??o 20 min. KaczkÄ? zdjÄ?Ä? z patelni, w??o??yÄ? cebulÄ? do otworu brzusznego. Du??y p??aski garnek lub ma??Ä? brytfannÄ? postawiÄ? na du??ym gazie, wlaÄ? ??y??kÄ? oleju, rozgrzaÄ?, dodaÄ? czosnku i sma??yÄ? a?? nabierze ciemnoz??otego koloru. WlaÄ? 1 1/2 szklanki wywaru, ??y??kÄ? sosu sojowego, wsypaÄ? ??y??kÄ? cukru, dodaÄ? szklankÄ? wody, wymieszaÄ?, w??o??yÄ? kaczkÄ?, doprowadziÄ? do zagotowania, przykryÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??, dusiÄ? do miÄ?kko??ci oko??o 2 godz., utrzymujÄ?c ma??y ogie?? i obracajÄ?c ptaka 3-4 razy. W razie potrzeby wlaÄ? trochÄ? wody. KaczkÄ? wyjÄ?Ä? z garnka, wybraÄ? z niej cebulÄ?, u??o??yÄ? tuszkÄ? piersiÄ? do g??ry na owalnym p????misku, trzymaÄ? w cieple. UsunÄ?Ä? t??uszcz z sosu, dodaÄ? cebulÄ?, zagotowaÄ? na ??rednim ogniu. MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? rozprowadziÄ? 2 ??y??kami wody. MieszajÄ?c sos spod kaczki wlaÄ? rozprowadzonÄ? mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ?, doprowadziÄ? do zagotowania ciÄ?gle mieszajÄ?c. DodaÄ? ??y??eczkÄ? oleju sezamowego i pozosta??Ä? ??y??kÄ? sojowego, zamieszaÄ?, trzymaÄ? w cieple. CzystÄ? patelniÄ? podgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? 2 ??y??ki oleju, rozgrzaÄ?, dodaÄ? czosnku, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek, posypaÄ? solÄ?, w??o??yÄ? szpinak, posypaÄ? cukrem, mieszajÄ?c i obracajÄ?c sma??yÄ? warzywo a?? nabierze intensywnego koloru i bÄ?dzie miÄ?kkie. WybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ? z oleju, u??o??yÄ? wok???? kaczki, cebulÄ? po??o??yÄ? na szpinak. Sosem polaÄ? kaczkÄ? i szpinak. PodawaÄ? potrawÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em i zupÄ?
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design