Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Placek dro??d??owy z kruszonkÄ?

Rozczyn:
2 dag dro??d??y
1/2 dag cukru
mleko
Ciasto:
2 ??????tka
1 jajo
9 dag cukru
40 dag mÄ?ki
ok. 1/2 szklanki mleka
12 dag mas??a
sk??rka cytrynowa
s??l
4 dag sk??rki pomara??czowej
Kruszonka:
2 ??y??ki wyro??niÄ?tego ciasta na placek
3 dag mÄ?ki
3 dag mas??a
3 dag cukru pudru
(cynamon)
jajo do smarowania
1 dag cukru z waniliÄ? do posypania
mas??o do smarowania formy
PrzygotowaÄ? brytfannÄ? do pieczenia ciasta. ZarobiÄ? rozczyn, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. SporzÄ?dziÄ? ciasto dro??d??owe wed??ug wskaz??wek podanych we wstÄ?pie. Ciasto postawiÄ? do pierwszego wyrastania. PrzygotowaÄ? kruszonkÄ?: z wyro??niÄ?tego ciasta na placek od??o??yÄ? 2 ??y??ki, wymieszaÄ? na talerzu z mÄ?kÄ? i cukrem. StopiÄ? mas??o, wlaÄ? do kruszonki, dodaÄ? cynamonu lub wanilii i zatrzeÄ? ??y??kÄ?. Wyro??niÄ?te ciasto wy??o??yÄ? na blachÄ?, rozciÄ?gnÄ?Ä? je a?? do brzeg??w, wyg??adziÄ?, posmarowaÄ? jajem, posypaÄ? kruszonkÄ?, ??cierajÄ?c jÄ? na tarce nad ciastem, placek postawiÄ? do powt??rnego wyro??niÄ?cia. Wyro??niÄ?te ciasto upiec na z??oty kolor (ok. 45 min.), gorÄ?ce posypaÄ? cukrem waniliowym. Ciasto wy??o??yÄ?, ostudziÄ? na stolnicy; gdy ostygnie, krajaÄ? na kawa??ki kwadratowe lub prostokÄ?tne (oko??o 18 sztuk). U??o??yÄ? na p????misku.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design