Rozczyn:
2 dag dro??d??y
1/2 dag cukru
mleko
Ciasto:
2 ??????tka
1 jajo
9 dag cukru
40 dag mÄ?ki
ok. 1/2 szklanki mleka
12 dag mas??a
sk??rka cytrynowa
s??l
4 dag sk??rki pomara??czowej
Kruszonka:
2 ??y??ki wyro??niÄ?tego ciasta na placek
3 dag mÄ?ki
3 dag mas??a
3 dag cukru pudru
(cynamon)
jajo do smarowania
1 dag cukru z waniliÄ? do posypania
mas??o do smarowania formy |
PrzygotowaÄ? brytfannÄ? do pieczenia ciasta. ZarobiÄ? rozczyn, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. SporzÄ?dziÄ? ciasto dro??d??owe wed??ug wskaz??wek podanych we wstÄ?pie. Ciasto postawiÄ? do pierwszego wyrastania. PrzygotowaÄ? kruszonkÄ?: z wyro??niÄ?tego ciasta na placek od??o??yÄ? 2 ??y??ki, wymieszaÄ? na talerzu z mÄ?kÄ? i cukrem. StopiÄ? mas??o, wlaÄ? do kruszonki, dodaÄ? cynamonu lub wanilii i zatrzeÄ? ??y??kÄ?. Wyro??niÄ?te ciasto wy??o??yÄ? na blachÄ?, rozciÄ?gnÄ?Ä? je a?? do brzeg??w, wyg??adziÄ?, posmarowaÄ? jajem, posypaÄ? kruszonkÄ?, ??cierajÄ?c jÄ? na tarce nad ciastem, placek postawiÄ? do powt??rnego wyro??niÄ?cia. Wyro??niÄ?te ciasto upiec na z??oty kolor (ok. 45 min.), gorÄ?ce posypaÄ? cukrem waniliowym. Ciasto wy??o??yÄ?, ostudziÄ? na stolnicy; gdy ostygnie, krajaÄ? na kawa??ki kwadratowe lub prostokÄ?tne (oko??o 18 sztuk). U??o??yÄ? na p????misku.
|