Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
PIJANA KACZKA

Kuchnia chi??ska
m??oda kaczka (oko??o 2 1/2 kg)
1/2 szklanki wytrawnego bia??ego wina
1 1/2 szklanki jasnego piwa
1/2 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki oleju sezamowego lub sojowego
2 ??y??ki cukru
4 plasterki ??wie??ego korzenia imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
2 cebule dymki
3 rozgniecione zÄ?bki czosnku
1 any?? gwiazdkowaty
1/2 ??y??eczki any??u lub kopru w??oskiego
1 ??y??ka pieprzu syczua??skiego lub grubo ut??uczony pieprz
KaczkÄ? rozmroziÄ?, usunÄ?Ä? t??uszcz z otworu brzusznego i wok???? szyi, wyp??ukaÄ?, osuszyÄ? ??ciereczkÄ?. WlaÄ? wino, piwo, sos sojowy, olej sezamowy lub sojowy do du??ego, p??askiego garnka lub do ma??ej brytfanny, dodaÄ? cukier, imbir, cebulÄ? dymkÄ? i czosnek. ZagotowaÄ? na ??rednim ogniu. Any?? i pieprz zawiÄ?zaÄ? w gazÄ?, w??o??yÄ? do brytfanny. KaczkÄ? w??o??yÄ? do brytfanny piersiÄ? do g??ry, przykryÄ?, utrzymujÄ?c ??redni p??omie?? dusiÄ? przez 30 min, obr??ciÄ? kaczkÄ? grzbietem do g??ry, dusiÄ? pod przykryciem 30 min. KaczkÄ? u??o??yÄ? bokiem, dusiÄ? 15 min, obr??ciÄ? na drugi bok i dusiÄ? dalsze 15 min. Prze??o??yÄ? na talerz, pozostawiÄ? do wystudzenia. Przed podaniem porÄ?baÄ? na kawa??ki, usunÄ?Ä? kostki i pokrajaÄ? w drobne kawa??ki "na zÄ?bek". U??o??yÄ? na g??Ä?bokim p????misku. PodgrzaÄ? sos, zebraÄ? t??uszcz, odmierzyÄ? 1/2 szklanki i polaÄ? kaczkÄ?. PodawaÄ? na przekÄ?skÄ? lub na obiad. Proporcje: dla 4 os??b - z ry??em i warzywami lub na 8 -10 porcji na przyjÄ?ciu
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design