Kuchnia chi??ska
m??oda kaczka (oko??o 2 1/2 kg)
1/2 szklanki wytrawnego bia??ego wina
1 1/2 szklanki jasnego piwa
1/2 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki oleju sezamowego lub sojowego
2 ??y??ki cukru
4 plasterki ??wie??ego korzenia imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
2 cebule dymki
3 rozgniecione zÄ?bki czosnku
1 any?? gwiazdkowaty
1/2 ??y??eczki any??u lub kopru w??oskiego
1 ??y??ka pieprzu syczua??skiego lub grubo ut??uczony pieprz |
KaczkÄ? rozmroziÄ?, usunÄ?Ä? t??uszcz z otworu brzusznego i wok???? szyi, wyp??ukaÄ?, osuszyÄ? ??ciereczkÄ?. WlaÄ? wino, piwo, sos sojowy, olej sezamowy lub sojowy do du??ego, p??askiego garnka lub do ma??ej brytfanny, dodaÄ? cukier, imbir, cebulÄ? dymkÄ? i czosnek. ZagotowaÄ? na ??rednim ogniu. Any?? i pieprz zawiÄ?zaÄ? w gazÄ?, w??o??yÄ? do brytfanny. KaczkÄ? w??o??yÄ? do brytfanny piersiÄ? do g??ry, przykryÄ?, utrzymujÄ?c ??redni p??omie?? dusiÄ? przez 30 min, obr??ciÄ? kaczkÄ? grzbietem do g??ry, dusiÄ? pod przykryciem 30 min. KaczkÄ? u??o??yÄ? bokiem, dusiÄ? 15 min, obr??ciÄ? na drugi bok i dusiÄ? dalsze 15 min. Prze??o??yÄ? na talerz, pozostawiÄ? do wystudzenia. Przed podaniem porÄ?baÄ? na kawa??ki, usunÄ?Ä? kostki i pokrajaÄ? w drobne kawa??ki "na zÄ?bek". U??o??yÄ? na g??Ä?bokim p????misku. PodgrzaÄ? sos, zebraÄ? t??uszcz, odmierzyÄ? 1/2 szklanki i polaÄ? kaczkÄ?. PodawaÄ? na przekÄ?skÄ? lub na obiad. Proporcje: dla 4 os??b - z ry??em i warzywami lub na 8 -10 porcji na przyjÄ?ciu
|