Kuchnia chi??ska
??wie??a m??oda kaczka (oko??o 2 1/2 kg)
placki mandary??skie
cebula dymka
??wie??y og??rek
sos ??liwkowy lub hoisin
P??yn do smarowania:
??y??eczki soli
5 ??y??eczek czystej w??dki
2 ??y??ki cukru
1 ??y??ka wody |
SprawionÄ? kaczkÄ? starannie wymyÄ?. WodÄ? zagotowaÄ? w du??ym garnku; trzymajÄ?c kaczkÄ? za szyjÄ?, zanurzyÄ? tuszkÄ? we wrzÄ?tku, wyjÄ?Ä?, natychmiast osuszyÄ? w czystej ??ciereczce, powiesiÄ? ptaka za szyjÄ? w przewiewnym, ch??odnym miejscu, zostawiÄ? na noc. W??o??yÄ? do du??ej miski. Cukier, w??dkÄ?, wodÄ? i s??l wymieszaÄ?, posmarowaÄ? ptaka os??odzonÄ? wodÄ?, powiesiÄ? do wyschniÄ?cia (smarowaÄ? s??odkÄ? wodÄ? jeszcze 2 razy). Piekarnik rozgrzaÄ? do temperatury 190 °C u??o??yÄ? kaczkÄ? na ruszcie piekarnika le??Ä?cym na tacce, piec 20 minut, zmniejszyÄ? p??omie?? do temperatur 170 °C i piec 1 godz.; zwiÄ?kszyÄ? temperaturÄ? do 200 °C, piec 20 min. Kaczka powinna byÄ? upieczona, a sk??rka - chrupiÄ?ca. Podczas pieczenia kaczki sma??yÄ? placki. CebulÄ? dymkÄ? pokrajaÄ? w kawa??ki 5 cm, og??rek obraÄ?, pokrajaÄ? w cienkie paski tej samej d??ugo??ci. KaczkÄ? wyjÄ?Ä? z piekarnika, po 3 min ??ciÄ?gnÄ?Ä? sk??rÄ? ? pokrajaÄ? jÄ? na kawa??ki o wymiarach 3 x 4 cm, uk??adaÄ? na gorÄ?cym p????misku; podobnie postÄ?piÄ? z miÄ?sem, uk??adajÄ?c obok kawa??k??w sk??rki lub na oddzielnym talerzu. Na stole ustawiÄ? miseczki z sosem, talerzyki z jarzynkÄ? oraz plackami. Ka??dy z go??ci smaruje placek sosem ??liwkowym lub hoisin, k??adzie miÄ?so i kawa??ek sk??rki na placku, obk??ada cebulÄ? i og??rkiem, zawija 3 boki placka kt??ry teraz przypomina ??piw??r. Placki z kaczkÄ? po peki??sku jada siÄ? palcami; po tej potrawie podaje siÄ? zupÄ? ugotowanÄ? na kaczych kostkach. Proporcje: dla 8 os??b, kiedy podajemy inne potrawy
|