Kuchnia chi??ska
m??oda kaczka (oko??o 2 1/2 kg)
2 ??y??eczki soli
1/2 ??y??eczki pieprzu
3 ??y??ki oleju sojowego
4 obrane ma??e cebule, przepo??owione
2 ??y??ki czystej w??dki, winiaku lub brandy
1 pomara??cza
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie)
2 ga??Ä?zki zielonej pietruszki
P??yn do smarowania:
1 ??y??ka miodu
2 ??y??ki czystej w??dki
3 ??y??ki octu (6%)
Sos do duszenia:
3 kwa??ne pomara??cze lub 1 1/2 szklanki ??wie??ego soku z pomara??czy
1 ??y??ka soku cytrynowego
2 szklanki wywaru kaczego
2 ??y??ki sosu sojowego
2 ??y??ki cukru
ZagÄ?szczacz:
??y??ki likieru pomara??czowego lub czystej w??dki
1 ??y??ka roso??u lub wody
oko??o 2 ??y??eczek mÄ?ki ziemniaczanej |
Mro??onÄ? kaczkÄ? w??o??yÄ? do lod??wki na 24-36 godz. do ca??kowitego rozmro??enia. GodzinÄ? przed przyrzÄ?dzeniem wyjÄ?Ä?, zostawiÄ? w temperaturze pokojowej. OdciÄ?Ä? ko??ce skrzyde??ek i szyjkÄ?. UsunÄ?Ä? t??uszcz przy otworze brzusznym i szyi. OdciÄ?te czÄ???ci (i podroby) wyp??ukaÄ? i zalaÄ? 3 szklankami wody zagotowaÄ? na ma??ym ogniu do wyparowania trzeciej czÄ???ci p??ynu. Wywar odstawiÄ?. Powinno go byÄ? 2 szklanki. Du??y garnek wody zagotowaÄ?. KaczkÄ? mocno przycisnÄ?Ä? d??o??mi, a?? ko??ci piersiowe pÄ?knÄ?, w??o??yÄ? jÄ? do wrzÄ?cej wody, doprowadziÄ? do zagotowania, obr??ciÄ?, jeszcze raz zagotowaÄ?. Po zagotowaniu natychmiast wyjÄ?Ä?, prze??o??yÄ? do cedzaka, op??ukaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?. OsÄ?czyÄ? osuszyÄ? z wierzchu i od wewnÄ?trz ??ciereczkÄ?. WsypaÄ? s??l i pieprz do otworu brzusznego. Sk??adniki do smarowania zamieszaÄ? w rondelku, postawiÄ? na ma??ym ogniu, mieszaÄ? do po??Ä?czenia. KaczkÄ? dwukrotnie posmarowaÄ? r??wnomiernie p??ynem. KaczkÄ? powiesiÄ? za skrzyd??a w przewiewnym, ch??odnym miejscu, zostawiÄ? na noc. Mo??na jÄ? te?? w??o??yÄ? do lod??wki. Piekarnik rozgrzaÄ? do temperatury 220 °C, piec a?? sk??rka nabierze z??otego koloru, wyjÄ?Ä?. Tymczasem zetrzeÄ? sk??rkÄ? z 1/2 pomara??czy wycisnÄ?Ä? sok z dw??ch owoc??w. DodaÄ? sok i startÄ? sk??rkÄ? do pozosta??ych sk??adnik??w sosu do duszenia, dok??adnie wymieszaÄ?, odstawiÄ?. Ma??Ä? brytfannÄ? postawiÄ? na du??ym ogniu, mocno podgrzaÄ?, wlaÄ? 2 ??y??ki oleju, wsypaÄ? cebulÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? a?? stanie siÄ? z??ota. WlaÄ? alkohol, dodaÄ? sos do duszenia, w??o??yÄ? kaczkÄ?, wszystko doprowadziÄ? do wrzenia, zmniejszyÄ? p??omie??, chochelkÄ? wlaÄ? p??yn do jamy brzusznej, przykryÄ?, dusiÄ? 1 1/2 godz., utrzymujÄ?c ma??y ogie??. Ostro??nie wyjÄ?Ä? kaczkÄ? z brytfanny, prze??o??yÄ? do miski (??rednicy 20 cm) piersiÄ? do do??u. No??ycami do drobiu rozciÄ?Ä? wzd??u?? grzbietu, usunÄ?Ä? wszystkie ko??ci tak, aby jak najmniej uszkodziÄ? miÄ?so. PrzykryÄ? miskÄ?, wstawiÄ? do lod??wki. Sos przestudziÄ? i te?? wstawiÄ? do lod??wki. GodzinÄ? przed podaniem zebraÄ? t??uszcz z sosu, wlaÄ? 2 ??y??ki sosu do miski z kaczkÄ?. PrzykrytÄ? miskÄ? z kaczkÄ? wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (150 °C) na 20-30 min. Sos podgrzaÄ?, przecedziÄ?, doprowadziÄ? do zagotowania na ??rednim ogniu, zmniejszyÄ? p??omie??, trzymaÄ? na ma??ym ogniu. ZamieszaÄ? sk??adniki do zagÄ?szczenia, wlaÄ? do sosu, ciÄ?gle mieszajÄ?c podgrzewaÄ? a?? stanie siÄ? gÄ?sty i przezroczysty. Spr??bowaÄ?, w razie potrzeby doprawiÄ? do smaku, wlaÄ? olej sezamowy i ??y??kÄ? oleju sojowego, zamieszaÄ?. KaczkÄ? wyjÄ?Ä? z piekarnika, odkryÄ?. MiskÄ? z ptakiem przykryÄ? okrÄ?g??ym p????miskiem, energicznym ruchem odwr??ciÄ? tak, aby kaczka znalaz??a siÄ? na p????misku. Kopiec z kaczki polaÄ? sosem, przybraÄ? plasterkami pomara??czy i zieleninÄ?. Proporcje: dla 4 os??b, z dodatkiem ry??u
|