Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KACZKA KANTO??SKA

Kuchnia chi??ska
m??oda kaczka
1 ??y??ka "piÄ?ciu przypraw" lub cynamon
4 cebule dymki
3 ma??e cebule bu??eczki na parze: (Man Tou)
P??yn do smarowania:
3 ??y??ki octu (5%)
2 ??y??ki czystej w??dki
1 ??y??ka miodu
Sos do kaczki:
1 ??y??ka oleju
2 roztarte zÄ?bki czosnku
3 ??y??ki sosu hoisin lub powid??a ??liwkowe
1 ??y??ka oleju sezamowego (dowolnie)
2 ??y??ki wywaru l lub wody
1 ??y??ka sosu sojowego (dowolnie)
Mro??onÄ? kaczkÄ? wstawiÄ? do lod??wki do ca??kowitego rozmro??enia na 24 - 36 godz. Skrzyde??ka i po??owÄ? szyjki odciÄ?Ä?. T??uszcz przy jamie brzusznej i szyi usunÄ?Ä?. Du??y, g??Ä?boki garnek nape??niÄ? do po??owy wodÄ?, doprowadziÄ? do zagotowania. W??o??yÄ? ptaka do gorÄ?cej wody, wy??Ä?czyÄ? gaz, kaczkÄ? obr??ciÄ?, doprowadziÄ? jeszcze raz do zagotowania, garnek zestawiÄ? z ognia, zostawiÄ? ptaka w gorÄ?cej wodzie na 5 minut. Prze??o??yÄ? do cedzaka, op??ukaÄ? t??uszcz ze sk??ry gorÄ?cÄ? wodÄ?. CzystÄ? ??ciereczkÄ? osuszyÄ? kaczkÄ? z wierzchu i od wewnÄ?trz. WnÄ?trze kaczki natrzeÄ? "piÄ?cioma przyprawami" lub cynamonem, w??o??yÄ? cebule dymki, bez szczypioru, spiÄ?Ä? wyka??aczkami lub zeszyÄ?. Ocet, w??dkÄ? i mi??d wlaÄ? do rondelka, mieszajÄ?c trzymaÄ? na ma??ym ogniu a?? sk??adniki po??Ä?czÄ? siÄ?, dwukrotnie posmarowaÄ? kaczkÄ?. Ptaka powiesiÄ? za szyjÄ? w przewiewnym ch??odnym miejscu, zostawiÄ? do wyschniÄ?cia na 10 -12 godz. Piekarnik rozgrzaÄ? do temperatury 220 °C. KaczkÄ? u??o??yÄ? grzbietem do do??u na ruszcie piekarnika le??Ä?cym na tacce, piec 15 min, obr??ciÄ?, piec dalsze 15 min. ZmniejszyÄ? temperaturÄ? do 190 °C, piec kaczkÄ? grzbietem do g??ry 30 min, obr??ciÄ? i piec dalsze 30-40 min. Kaczka winna byÄ? upieczona, a sk??rka ciemnoz??ota i chrupiÄ?ca. Tymczasem wlaÄ? olej do gorÄ?cego rondelka, w??o??yÄ? czosnek, sma??yÄ? 15 min na ??rednim ogniu, dodaÄ? pozosta??e sk??adniki sosu do kaczki, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? do po??Ä?czenia i zagotowania. PrzelaÄ? gorÄ?cy sos na dwa ma??e talerzyki. Szczypior pokrajaÄ? w 1 cm kawa??ki, ka??de pi??rko przeciÄ?Ä?, wzd??u?? na p????, cebule pokroiÄ? wzd??u?? w plasterki. KaczkÄ? wyjÄ?Ä? z piekarnika usunÄ?Ä? wyka??aczki lub nitkÄ?. TrzymaÄ? kaczkÄ? za szyjÄ?, aby wyciek?? p??yn. Ostrym no??em wyciÄ?Ä? 24 ma??e kawa??ki chrupiÄ?cej sk??rki. U??o??yÄ? sk??rkÄ? na gorÄ?cym p????misku. Tak samo postÄ?piÄ? z miÄ?sem. Na stole ustawiÄ? p????misek z miÄ?sem i sk??rkÄ?, talerzyki z sosem i cebulÄ?. Go??cie k??adÄ? kawa??ki sk??rki i miÄ?sa na po????wki bu??ki gotowanej na parze, smarujÄ? 1/2 - 1 ??y??eczki sosu, obk??adajÄ?c cebulÄ? i szczypiorkiem sk??adajÄ? na p???? jak kanapkÄ?. Proporcje: dla 3 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design