Kuchnia chi??ska
Oko??o 1 szklanki miÄ?sa z kaczki pokrojonego w 5 x 2 1/2 cm plasterki
3 ma??e pory
3 plasterki ??wie??ego imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
2 rozgniecione zÄ?bki czosnku
1/4 szklanki oleju
1 1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??ka smalcu
2 ??y??eczki sosu sojowego
2 ??y??eczki cukru
2 ??y??ki roso??u lub wody
2 ??y??ki musztardy |
OdciÄ?Ä? zielone li??cie por??w, dok??adnie wyp??ukaÄ? pory pod bie??Ä?cÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?, pokrajaÄ? w 2 1/2 cm kawa??ki. Imbir pokrajaÄ? w paseczki. 3 ??y??ki oleju rozgrzaÄ? na patelni, dodaÄ? ??wie??y imbir (imbir w proszku dodaÄ? z miÄ?sem) i s??l, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek na du??ym ogniu. W??o??yÄ? miÄ?so (i imbir w proszku), mieszajÄ?c sma??yÄ? je minutÄ?. WyjÄ?Ä? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, odstawiÄ?. WlaÄ? na patelniÄ? pozosta??y olej, rozgrzaÄ?, dodaÄ? pory i czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 1 1/2 min, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?. W??o??yÄ? smalec, stopiÄ?, wlaÄ? sos sojowy i ros????, dodaÄ? cukier, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do zagotowania, w??o??yÄ? miÄ?so, zamieszaÄ?, dodaÄ? pory, wymieszaÄ? przez podrzucanie. Prze??o??yÄ? na gorÄ?cy talerz, posmarowaÄ? musztardÄ?. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2 os??b - jako danie g????wne, z ry??em i zupÄ?
|