Kuchnia chi??ska
6 szklanek ugotowanego ry??u
6 chi??skich czarnych grzyb??w lub 6 du??ych pieczarek
1 cala pier?? kurczaka (1-2 kg)
10 dag pieczonej wieprzowiny po kanto??sku
10 dag krewetek z puszki (dowolnie)
1 ??????tko
3 jaja
s??l
4 cebule dymki
7 ??y??ek oleju
1 rozgnieciony zÄ?bek czosnku
1/2 szklanki wywaru l
1 ??y??ka sosu ostrygowego (dowolnie)
Przyprawy:
2 ??y??ki wody
1/2 ??y??eczki soli
1 bia??ko
1 ??y??ka wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1/2 ??y??eczki cukru
szczypta pieprzu
1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
??y??ka oleju
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie) |
Skawalony ry?? rozdzieliÄ? rÄ?kÄ? na pojedyncze ziarenka. Czarne grzyby namoczyÄ? w gorÄ?cej wodzie a?? zmiÄ?knÄ?. OdkroiÄ? twarde trzonki, odrzuciÄ?. Z kapeluszy odcisnÄ?Ä? wodÄ? i pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ?, pieczarki pokrajaÄ? w podobny spos??b. MiÄ?so z piersi kurczaka (bez ko??ci i sk??ry) pokrajaÄ? w kostkÄ?, wymieszaÄ? z 2 ??y??kami wody, dodaÄ? s??l, bia??ko, alkohol, cukier, pieprz i mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ?, dok??adnie wymieszaÄ?, wlaÄ? olej, po??Ä?czyÄ?, odstawiÄ? do lod??wki. WieprzowinÄ? i krewetki pokrajaÄ? w taki sam spos??b, jak miÄ?so kurczaka. ??????tko lekko roztrzepaÄ? z jajami i szczyptÄ? soli. Cebul?? dymkÄ? pokrajaÄ? w 1/2 cm kawa??ki. PatelniÄ? mocno podgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? 2 ??y??ki oleju, rozgrzaÄ?, dodaÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? na z??oty kolor, wyjÄ?Ä?, odrzuciÄ?. MiÄ?so kurczaka w??o??yÄ? do patelni z olejem, mocno mieszajÄ?c sma??yÄ? do zbielenia, prze??o??yÄ? do du??ej miski. WlaÄ? ??y??kÄ? oleju na tÄ? samÄ? patelniÄ?, utrzymujÄ?c du??y ogie?? rozgrzaÄ?, w??o??yÄ? pieczarki i sma??yÄ? ciÄ?gle mieszajÄ?c minutÄ?, dodaÄ? wieprzowinÄ?, sma??yÄ? 30 sek lub wsypaÄ? czarne grzyby razem z miÄ?sem, mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?, dodaÄ? krewetki, kilkakrotnie zamieszaÄ?, prze??o??yÄ? do miski z miÄ?sem kurczaka. PatelniÄ? wyp??ukaÄ?, wytrzeÄ? do sucha, podgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? pozosta??e 4 ??y??ki oleju, wlaÄ? jaja, mieszajÄ?c sma??yÄ? a?? siÄ? zetnÄ?, zmniejszyÄ? p??omie?? na ??redni. JajecznicÄ? rozdzieliÄ? na ma??e czÄ?stki wielko??ci kawa??k??w kurczaka, wsypaÄ? ry??, przyprawiÄ? solÄ?, mieszaÄ? podrzucajÄ?c a?? bÄ?dzie gorÄ?cy, oko??o 5-7 min. Po??owÄ? wywaru wlaÄ? przy brzegu patelni, zamieszaÄ?, wlaÄ? w ten sam spos??b pozosta??y wywar, wymieszaÄ?. MieszajÄ?c ry?? stopniowo dodawaÄ? usma??one sk??adniki, wsypaÄ? cebulÄ? dymkÄ? i dodaÄ? sos ostrygowy, wymieszaÄ?. Spr??bowaÄ?, w razie potrzeby przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. PodawaÄ? na gorÄ?co.
Proporcje: dla 6 os??b
|