Kuchnia chi??ska
1 m??oda kura oko??o 1 1/2 kg
1 ??y??eczka soli
2 ??y??ki czystej w??dki
1/2 ??y??eczki glutasoli; "Vegety" lub "Jarzynki"
1 cebula dymka pokrajana w 3 cm kawa??ki
2 plasterki ??wie??ego imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
1/4 ??y??eczki pieprzu
1 ??y??eczka sosu sojowego (dowolnie)
1 ma??y kalafior
2 ??y??ki posiekanej zielonej pietruszki |
OczyszczonÄ? i wyp??ukanÄ? kurÄ? w??o??yÄ? do garnka, wlaÄ? tyle wody, aby jÄ? tylko przykryÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia, gotowaÄ? na du??ym ogniu 2 min, zebraÄ? szumowiny, zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? 5 min. WyjÄ?Ä? kurÄ?, dok??adnie wyp??ukaÄ? pod bie??Ä?cÄ? wodÄ?, odstawiÄ?. Garnek z wywarem odstawiÄ? na 10 min. Wywar przecedziÄ? do czystego garnka przez- 3 warstwy zwil??onej gazy, w??o??yÄ? kurÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia. PrzyprawiÄ? solÄ?, w??dkÄ?, cebulÄ? dymkÄ?, sosem sojowym i imbirem, przykryÄ? i gotowaÄ? na bardzo ma??ym ogniu 2 godz. Kalafior ugotowaÄ? w osolonej wodzie, odcedziÄ?, podzieliÄ? na r????yczki. DodaÄ? glutas??l lub przyprawÄ? do roso??u, trzymaÄ? na ma??ym ogniu 2-3 min. Prze??o??yÄ? kurÄ? do du??ej wazy dodaÄ? r????yczki kalafiora, posypaÄ? zieleninÄ?, polaÄ? roso??em, podawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4-6 os??b - jako danie g????wne, z ugotowanym gorÄ?cym makaronem
|