Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KURCZAK NA OSTRO Z PORAMI

Kuchnia chi??ska
kurczak (oko??o 1 kg)
2 pory (tylko bia??a czÄ???Ä?)
1-2 ??y??eczki przyprawy chilli
2 ??y??ki sosu sojowego
1 ??y??eczka soli
2 ??y??ki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1/2 ??y??ki glutasoli lub 1 1/2 ??y??eczki "Vegety" lub "Jarzynki"
2 ??y??eczki cukru
2 1/2 szklanki oleju do sma??enia
2 szklanki wrzÄ?tku
Kurczaka podzieliÄ? na 12 -16 kawa??k??w, natrzeÄ? 2 ??y??eczkami sosu sojowego i 1/2 ??y??ki alkoholu, odstawiÄ? na godzinÄ?. Wyp??ukane pory przeciÄ?Ä? wzd??u?? na 4 czÄ???ci, ka??dÄ? pokrajaÄ? na 3-4 cm kawa??ki. Olej wlaÄ? na g??Ä?bokÄ?, gorÄ?cÄ? patelniÄ?, mocno rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, w??o??yÄ? kawa??ki kurczaka, sma??yÄ? do zrumienienia (nie sma??yÄ? zbyt wielu kawa??k??w jednocze??nie), wybraÄ?, osÄ?czyÄ?, odstawiÄ?. Olej zlaÄ? z patelni zostawiajÄ?c 2-3 ??y??ki, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, wsypaÄ? por??, mieszajÄ?c sma??yÄ? na z??oty kolor, wsypaÄ? przyprawÄ? chilli, zamieszaÄ?, wlaÄ? 2 szklanki wrzÄ?cej wody, przyprawiÄ? pozosta??ym sosem sojowym i alkoholem, glutasolÄ? lub substytutem i cukrem, w??o??yÄ? kawa??ki kurczaka, przykryÄ?, dusiÄ? do miÄ?kko??ci oko??o godziny. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2-3 os??b - jako danie g????wne, z ry??em
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design