Rozczyn:
2 dag dro??d??y
3 dag cukru
1/2 szklanki mleka
Ciasto:
2 jaja
3 dag cukru
30 dag mÄ?ki
5 dag smalcu z mas??em
sk??rka cytrynowa
(m1eko)
50 dag ??liwek wÄ?gierek
1/2 jaja do smarowania
3 dag cukru do posypywania
t??uszcz do smarowania formy |
PrzygotowaÄ? rozczyn z dro??d??y, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. SporzÄ?dziÄ? ciasto dro??d??owe wed??ug wskaz??wek podanych we wstÄ?pie, dodajÄ?c do ciasta najpierw stopiony smalec, a gdy po??Ä?czy siÄ? z ciastem, stopione mas??o, sk??rkÄ? cytrynowÄ?; ciasto wyrobiÄ? pozostawiajÄ?c do wyro??niÄ?cia. PrzygotowaÄ? ??liwki: ??liwki umyÄ?, wytrzeÄ? i ka??dÄ? nadciÄ?Ä? wzd??u?? na 4 czÄ???ci, tak aby przy wierzcho??ku trzyma??y siÄ?, pestki wyjÄ?Ä?. Wyro??niÄ?te ciasto wy??o??yÄ? na posmarowanÄ? blachÄ?, powierzchniÄ? posmarowaÄ? jajem i na??o??yÄ? ??liwkami (sk??rkÄ? na wierzch). ?šliwki przycisnÄ?Ä? do ciasta tak, aby siÄ? przylepi??y, ciasto nakryÄ?, pozostawiÄ? do powt??rnego wyrastania. Wyro??niÄ?te ciasto wstawiÄ? do gorÄ?cego piekarnika, szybko upiec, aby ??liwki nie wysch??y (ok. 3/4 godz.). Upieczony placek wyjÄ?Ä?, przestudziÄ?, obsypaÄ? suto cukrem, pokrajaÄ? w prostokÄ?tne lub kwadratowe kawa??ki.
|