Kuchnia chi??ska
kaczka o wadze 2 kg
5 ??y??ek sosu sojowego
1 ??y??ka soli
2 ??y??ki czystej w??dki
1 ma??a cebula pokrajana na 4 czÄ???ci
2 plasterki ??wie??ego imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
1/4 ??y??eczki ??wie??o zmielonego pieprzu
1/4 ??y??eczki cynamonu
1/4 ??y??eczki zmielonego kopru w??oskiego lub any??u
olej do sma??enia
Ciasto:
3 czubate ??y??ki mÄ?ki pszennej
2 jaja
4 ??y??ki oleju
Przyprawiona s??l:
1 ??y??ka soli
1/4 ??y??eczki cynamonu
1/4 ??y??eczki ??wie??o zmielonego pieprzu
szczypta zmielonego kopru w??oskiego lub any??u |
?y??kÄ? soli wsypaÄ? na suchÄ? patelniÄ?, dodaÄ? cynamon, pieprz i koper w??oski, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? na ma??ym ogniu 2 min, odstawiÄ?. OczyszczonÄ? kaczkÄ? dok??adnie wyp??ukaÄ?, w??o??yÄ? do garnka, zalaÄ? zimnÄ? wodÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia na du??ym ogniu, gotowaÄ? 3 min, zebraÄ? szumowiny. WlaÄ? sos sojowy i alkohol, dodaÄ? s??l, cebulÄ?, imbir i przyprawy korzenne, przykryÄ? zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? a?? miÄ?so bÄ?dzie bardzo miÄ?kkie (oko??o 2 godz.). Prze??o??yÄ? na talerz po odcedzeniu, pozostawiÄ? do wystudzenia. Ostro??nie usunÄ?Ä? kostki. Du??e kawa??ki miÄ?sa pokrajaÄ? na 2 czÄ???ci. Jaja roztrzepaÄ? w misce, ubijajÄ?c stopniowo dodawaÄ? mÄ?kÄ?, wymieszaÄ? na jednolite ciasto, wlaÄ? 4 ??y??ki oleju, starannie po??Ä?czyÄ? z ciastem. Oko??o 4 szklanek oleju wlaÄ? do rondla, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu (sprawdziÄ? temperaturÄ? oleju). Kawa??ki kaczki zanurzyÄ? w cie??cie, k??a??Ä? na gorÄ?cy olej i sma??yÄ? na z??oty kolor (nie sma??yÄ? zbyt wielu kawa??k??w jednocze??nie). OsÄ?czyÄ? z oleju, pokrajaÄ? na mniejsze kawa??ki, podawaÄ? od dzielnie z przyprawionÄ? solÄ?. Proporcje: dla 6-8 os??b - na przystawkÄ?
|