1 brojler (ok. 80 dag)
40 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka,, seler),
10 dag cebuli
2 zÄ?bki czosnku
2 ??y??ki posiekanych listk??w ro??lin przyprawowych (lubczyk, bazylia, tymianek) lub suszonych
15 dag pomidor??w ??wie??ych lub mro??onych
4 ??y??ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki z koperkiem,
s??l
pieprz |
TuszkÄ? oczy??ciÄ?, umyÄ?, pokrajaÄ? na porcje, posoliÄ?. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, rozdrobniÄ? w paski na specjalnej szatkownicy, wsypaÄ? do rondla, posoliÄ?, wymieszaÄ? z przyprawami. W??o??yÄ? porcje kurczaka tak, aby by??y przykryte warzywami, dodaÄ? drobno posiekany czosnek, wlaÄ? kilka ??y??ek wody. DusiÄ? pod przykryciem, w miarÄ? potrzeby skrapiajÄ?c wrzÄ?cÄ? wodÄ?. UmyÄ? pomidory, mro??one od razu obraÄ? ze sk??rki, pokrajaÄ? i dodaÄ? do duszÄ?cej siÄ? potrawy (gdy kurczÄ? zmiÄ?knie). ?šwie??e pomidory przed pokrajaniem sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?. DusiÄ? jeszcze kilka minut. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na p????misek, opr??szyÄ? pieprzem, posypaÄ? posiekanÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? na gorÄ?co z dodatkiem ziemniak??w pur??e (1 - 11/2 ??y??ki na porcj??) i z sur??wkami.
|