1 brojler (ok. 80 dag)
30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por)
10 dag cebuli
1 ga??Ä?zka estragonu lub lubczyka albo po p???? ??y??ki tych samych suszonych ro??lin przyprawowych
s??I
p?eprz
4 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem
1/2 cytryny lub sok cytrynowy |
TuszkÄ? oczy??ciÄ?, umyÄ?. Mo??na gotowaÄ? jÄ? w ca??o??ci lub pokrajaÄ? na porcje. W pierwszym przypadku trzeba jÄ? "uformowaÄ?", tzn. nadciÄ?Ä? ostrym no??em otwory po obu stronach dolnej czÄ???ci brzucha. W uzyskane przeciÄ?cia w??o??yÄ? nogi. Skrzyde??ka odkrajaÄ? lub umocowaÄ? za pomocÄ? nitki bawe??nianej. Warzywa umyÄ?, obraÄ?, op??ukaÄ?. PokrajanÄ? na porcje lub pozostawionÄ? w ca??o??ci tuszkÄ? w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody; powinno jej byÄ? tyle, by pokry??a kurczaka. R??wnocze??nie w??o??yÄ? do wrzÄ?tku przygotowane warzywa. GotowaÄ? pod przykryciem. Po zawrzeniu zmniejszyÄ? dop??yw ciep??a. GotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 30-40 min. Na 15 min przed ko??cem gotowania dodaÄ? przyprawy zio??owe i 3-4 zmia??d??one ziarna pieprzu. UgotowanÄ? w ca??o??ci kurÄ? wyjÄ?Ä? z roso??u, pokrajaÄ? na porcje, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku, posypaÄ? posiekanÄ? zieleninÄ?. Warto ob??o??yÄ? jÄ? pokrajanÄ? w czÄ?stki cytrynÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w pur??e (1-11/2 ??y??ki na porcj??) i z marchewkÄ? z groszkiem lub sur??wkÄ? z zielonej sa??aty ze ??wie??ym og??rkiem. KurczÄ? z roso??u mo??na tak??e podawaÄ? na zimno.
|