50 dag piersi drobiu
2 bia??ka
20 dag pieczarek
s??l czosnkowa
s??l
1 ??y??ka oliwy lub oleju |
Pieczarki oczy??ciÄ?, umyÄ?, osÄ?czyÄ?, pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ?, wsypaÄ? do wrzÄ?cej wody, doprowadziÄ? do zawrzenia, odcedziÄ?, wsypaÄ? do rondelka, chwilÄ? poddusiÄ?, przyprawiÄ? do smaku solÄ?, ostudziÄ?. MiÄ?so z drobiu zbiÄ? zwil??onym t??uczkiem, a nastÄ?pnie pobijajÄ?c po??Ä?czyÄ? w jeden du??y p??at. Poszczeg??lne zbite p??atki powinny zachodziÄ? na siebie. PowierzchniÄ? ??Ä?czenia p??at??w posmarowaÄ? bia??kiem. Ostudzone pieczarki wymieszaÄ? z ubitym na pianÄ? drugim bia??kiem, opr??szyÄ? solÄ? czosnkowÄ?. Uzyskanym w ten spos??b nadzieniem posmarowaÄ? p??at miÄ?sa, zwinÄ?Ä? w ??cis??y rulon. ObwiÄ?zaÄ? ??cis??o nitkÄ? bawe??nianÄ? tak jak baleron. UformowanÄ? roladÄ? obrumieniÄ?, wk??adajÄ?c na rozgrzanÄ? patelniÄ? posmarowanÄ? oliwÄ? lub olejem. Po obrumienieniu prze??o??yÄ? do rondla, podlaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, udusiÄ? pod przykryciem do miÄ?kko??ci. MiÄ?kkÄ? roladÄ? pokrajaÄ? w poprzek na porcje, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku, ob??o??yÄ? pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcjÄ?). PodawaÄ? z dodatkiem sur??wki z sa??aty, cykorii lub ze ??wie??ych og??rk??w.
|