Rozczyn:
1 1/2 dag dro??d??y
1/2 dag cukru
mleko
Ciasto:
2 ??????tka
5 dag cukru
sk??rka cytrynowa
25 dag mÄ?ki
mleko
5 dag mas??a (lub smalcu i margaryny)
s??l
30 dag gÄ?stej marmolady
1/z jaja da smarowania
(2 dag migda????w do posypania)
t??uszcz do smarowania formy |
PrzygotowaÄ? ciasto tak jak na bu??eczki dro??d??owe s??odkie, postawiÄ? je do wyro??niÄ?cia. D??ugÄ?, wÄ?skÄ? blaszkÄ? posmarowaÄ? mas??em. Je??eli marmolada jest rzadka, nale??y wziÄ?Ä? jej wiÄ?cej i nieco wysma??yÄ?, aby nie wyp??ynÄ???a z ciasta w czasie pieczenia. Wyro??niÄ?te ciasto wy??o??yÄ? na stolnicÄ? posypanÄ? mÄ?kÄ? i wywa??kowaÄ? w prostokÄ?t; posmarowaÄ? bia??kiem jego obw??d. Ciasto posmarowaÄ? marmoladÄ? nie doprowadzajÄ?c jej do brzeg??w ciasta. StruclÄ? zwinÄ?Ä? ciasna w wa??ek; zako??czenia ciasta z obu bok??w zawinÄ?Ä? do ??rodka, zlepiajÄ?c je, a podwijajÄ?c pac sp??d, aby marmolada nie wyp??ynÄ???a. StruclÄ? w??o??yÄ? da wÄ?skiej, d??ugiej blachy, zako??czeniem pod sp??d i postawiÄ? do powt??rnego wyrastania. Wyro??niÄ?te ciasto posmarowaÄ? jajem, posypaÄ? grubo siekanymi migda??ami, wstawiÄ? do dobrze wygrzanego piekarnika i upiec (3/4 godz.). Upieczone ciasto nieco przestudziÄ? w formie, ostro??nie wy??o??yÄ?, powierzchniÄ? ciasta zaraz posypaÄ? cukrem z waniliÄ? i studziÄ? oparte o wysoki brzeg stolnicy.
|