Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Strucla z marmoladÄ?

Rozczyn:
1 1/2 dag dro??d??y
1/2 dag cukru
mleko
Ciasto:
2 ??????tka
5 dag cukru
sk??rka cytrynowa
25 dag mÄ?ki
mleko
5 dag mas??a (lub smalcu i margaryny)
s??l
30 dag gÄ?stej marmolady
1/z jaja da smarowania
(2 dag migda????w do posypania)
t??uszcz do smarowania formy
PrzygotowaÄ? ciasto tak jak na bu??eczki dro??d??owe s??odkie, postawiÄ? je do wyro??niÄ?cia. D??ugÄ?, wÄ?skÄ? blaszkÄ? posmarowaÄ? mas??em. Je??eli marmolada jest rzadka, nale??y wziÄ?Ä? jej wiÄ?cej i nieco wysma??yÄ?, aby nie wyp??ynÄ???a z ciasta w czasie pieczenia. Wyro??niÄ?te ciasto wy??o??yÄ? na stolnicÄ? posypanÄ? mÄ?kÄ? i wywa??kowaÄ? w prostokÄ?t; posmarowaÄ? bia??kiem jego obw??d. Ciasto posmarowaÄ? marmoladÄ? nie doprowadzajÄ?c jej do brzeg??w ciasta. StruclÄ? zwinÄ?Ä? ciasna w wa??ek; zako??czenia ciasta z obu bok??w zawinÄ?Ä? do ??rodka, zlepiajÄ?c je, a podwijajÄ?c pac sp??d, aby marmolada nie wyp??ynÄ???a. StruclÄ? w??o??yÄ? da wÄ?skiej, d??ugiej blachy, zako??czeniem pod sp??d i postawiÄ? do powt??rnego wyrastania. Wyro??niÄ?te ciasto posmarowaÄ? jajem, posypaÄ? grubo siekanymi migda??ami, wstawiÄ? do dobrze wygrzanego piekarnika i upiec (3/4 godz.). Upieczone ciasto nieco przestudziÄ? w formie, ostro??nie wy??o??yÄ?, powierzchniÄ? ciasta zaraz posypaÄ? cukrem z waniliÄ? i studziÄ? oparte o wysoki brzeg stolnicy.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design