50 dag piersi drobiu (brojlera)
25 dag ma??ych cebulek
8 zÄ?bk??w czosnku (r??wnej wielko??ci)
1 ??y??ka mieszanych przypraw zio??owych
1/2 ??y??ki oliwy lub oleju, s??l, pieprz |
MiÄ?so z piersi umyÄ?, osuszyÄ?, natrzeÄ? starannie rozkruszonymi przyprawami zio??owymi, u??o??yÄ? p??at na p??acie, przycisnÄ?Ä?, przykryÄ?, pozostawiÄ? w lod??wce na ok. 30 min. Cebulki i czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?. MiÄ?so z piersi pokrajaÄ? w foremne kostki, o boku 11/2 cm. Na szpadki lub na szpilki do drobiu nadziewaÄ? kolejno miÄ?so i cebulki. Na ka??dÄ? szpadkÄ? nadziaÄ? tak??e po 2 zÄ?bki czosnku. PatelniÄ? z grubym dnem lub lepiej patelniÄ? z pow??okÄ? typu teflon posmarowaÄ? oliwÄ? lub olejem. RozgrzaÄ?, u??o??yÄ? przygotowane szasz??yki, przykryÄ?. OgrzewaÄ? na ogniu a?? do zrumienienia siÄ? sk??adnik??w. W czasie ogrzewania odwracaÄ?, ??eby siÄ? zrumieni??y ze wszystkich stron. NastÄ?pnie podlaÄ? kilkoma ??y??kami wrzÄ?cej wody. UdusiÄ? do miÄ?kko??ci, opr??szyÄ? pieprzem i solÄ?. Szasz??yki u??o??yÄ? na p????misku na pod??o??u z ziemniak??w pur??e. PodawaÄ? ze szpinakiem, broku??ami czy kalafiorem i z sur??wkami.
|