1 brojler (ok. 80 dag)
3 zÄ?bki czosnku
1 ??y??ka umytej, drobno posiekanej (??wie??ej lub suszonej) sza??wi z estragonem
1/2 ??y??ki oliwy lub oleju
4 ??y??ki posiekanej naci pietruszki
s??l |
TuszkÄ? oczy??ciÄ?, umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ? na porcje. Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, posiekaÄ?, rozetrzeÄ? z solÄ?, wymieszaÄ? z zio??ami ??wie??ymi lub suszonymi: PrzygotowanÄ? mieszaninÄ? natrzeÄ? starannie porcje kurczaka. PatelniÄ? tzw. bezt??uszczowÄ? posmarowaÄ? oliwÄ? lub olejem i rozgrzaÄ?. Porcje kurczaka u??o??yÄ? na patelni, obrumieniÄ? po obu stronach, lekko skropiÄ? wodÄ?. UdusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu. Najlepiej patelniÄ? ustawiÄ? na p??ytce ochronnej. Gotowe porcje wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, posypaÄ? posiekanÄ? naciÄ? pietruszki. PodawaÄ? z dodatkiem pieczonych ziemniak??w (1-2 na porcjÄ?), sur??wek i warzyw gotowanych. Przygotowanego w ten spos??b kurczaka mo??na tak??e podawaÄ? na zimno z dodatkiem sa??atek warzywnych.
|