1 brojler (ok. 80 dag)
s??l czosnkowa
10 dag cebuli
20 dag pieczarek
4 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki
1/2 ??y??ki oleju lub oliwy
s??l
pieprz |
CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, posiekaÄ?. TuszkÄ? oczy??ciÄ?, umyÄ?, pokrajaÄ? na porcje, opr??szyÄ? solÄ? czosnkowÄ?. PatelniÄ? pokrytÄ? tworzywem typu teflon posmarowaÄ? oliwÄ? lub olejem, rozgrzaÄ?. Porcje kury w??o??yÄ? na patelniÄ?, obrumieniÄ? po obu stronach, podlaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, przykryÄ?. DusiÄ? na ma??ym ogniu (ok. 30 min) z dodatkiem posiekanej cebuli do miÄ?kko??ci. Pieczarki umyÄ?, oczy??ciÄ?, poszatkowaÄ?, W??o??yÄ? do wrzÄ?cej wody, doprowadziÄ? do zawrzenia, odcedziÄ?. Po 30 min duszenia kurczaka dodaÄ? pieczarki, posoliÄ?. DusiÄ? jeszcze przez ok. 10 min. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, posypaÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w z wody lub pieczonych (1-2 sztuki) i sur??wek lub warzyw gotowanych.
|