1 brojler (ok. 80 dag)
2 zÄ?bki czosnku
40 dag pomidor??w ??wie??ych lub mro??onych
4 ??y??ki umytej, drobno posiekanej rze??uchy, li??ci selera i bazylii, rozmaryn,
s??l
pieprz |
KurczÄ? oczy??ciÄ?, umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ? na porcje, u??o??yÄ? na patelni pokrytej masÄ? typu teflon, opiec. Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, przecisnÄ?Ä? przez praskÄ? i r??wnomiernie rozprowadziÄ? na powierzchni porcji podrumienionego kurczaka, posoliÄ?, skropiÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?. DusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez ok. 30 minut, skrapiajÄ?c od czasu do czasu wodÄ?. Pomidory umyÄ?. Mro??one od razu obraÄ? ze sk??rki, ??wie??e uprzednio sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?. Po 30 min duszenia kurczaka dodaÄ? pokrajane pomidory. DusiÄ?, a?? 1/3 p??ynu odparuje. W??wczas dodaÄ? posiekanÄ? zieleninÄ?, przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. Wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek. PodawaÄ? z ziemniakami puree (1-11/2 ??y??ki na porcjÄ?) i z sur??wkÄ? ze ??wie??ych og??rk??w lub z zielonej sa??aty.
|