50 dag miÄ?sa z n????ek i grzbietu kurczaka
40 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka seler)
cebula
2 zÄ?bki czosnku
1 ??y??ka oliwy lub oleju
majeranek,
imbir
ziele angielskie
go??dziki
s??l
pieprz
4 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki
ostra sproszkowana papryka |
MiÄ?so oddzieliÄ? od ko??ci, umyÄ?, pokrajaÄ? w paski tak jak flaki. PatelniÄ? pokrytÄ? masÄ? typu teflon posmarowaÄ? oliwÄ? lub olejem, rozgrzaÄ?, w??o??yÄ? przygotowane miÄ?so, lekko obrumieniÄ?, dodaÄ? drobno posiekany czosnek, posoliÄ?, skropiÄ? wodÄ?. DusiÄ? na ma??ym ogniu. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, pokrajaÄ? w makaronik lub rozdrobniÄ? w paski na specjalnej szatkownicy, posoliÄ?, dodaÄ? do duszÄ?cego siÄ? miÄ?sa. DusiÄ? w miarÄ? potrzeby lekko podlewajÄ?c wrzÄ?cÄ? wodÄ?. Pod koniec duszenia dodaÄ? przyprawy. SprawdziÄ? smak potrawy i ewentualnie dodaÄ? nieco imbiru, papryki czy majeranku. Wy??o??yÄ? na salaterkÄ?, posypaÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? z pieczywem.
|