1 brojler (ok. 80 dag)
s??l czosnkowa
1 pÄ?czek naci pietruszki |
TuszkÄ? oczy??ciÄ?, umyÄ?, osuszyÄ?. NatrzeÄ? solÄ? czosnkowÄ? na powierzchni i wewnÄ?trz jamy brzusznej. PietruszkÄ? umyÄ?, osÄ?czyÄ?, w??o??yÄ? do wnÄ?trza jamy brzusznej kurczaka razem z odkrajanymi skrzyde??kami. SpiÄ?Ä? szpilkami do drobiu. UmocowaÄ? n????ki, wk??adajÄ?c je w otwory utworzone przez nadciÄ?cia w dole jamy brzusznej. UformowanÄ? tuszkÄ? u??o??yÄ? w brytfannie i wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika lub upiec w prodi??u. Pod koniec podlaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?. Upieczonego kurczaka pokrajaÄ? na porcje, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w pieczonych (1-2 na porcjÄ?) i z sur??wkami lub warzywami gotowanymi podawanymi na gorÄ?co albo na zimno. KurczÄ? pieczone au naturel mo??na tak??e podawaÄ? na zimno z dodatkiem sa??atek z warzyw.
|