Rozczyn:
4 dag dro??d??y
2 dag cukru
mleko
Ciasto:
36 dag mÄ?ki
6 dag cukru
5 ??????tek
1/2 szklanki sklarowanego mas??a
s??l
sk??rka cytrynowa
Na??o??enie:
I. 20 dag migda????w
12 dag cukru pudru
1/4 laski wanilii
1/2 cytryny (sok)
II. 10 dag fig
5 dag rodzynk??w
10 dag sk??rki pomara??czowej
5 dag orzech??w w??oskich
(syrop z konfitury)
III. 15 dag konserwy z p??atk??w r????y ucieranej z cukrem
IV. 20 dag konfitury z truskawek
V. 20 dag konfitury z moreli lub sma??onej an??elki
(arcydziÄ?giel)
1/2 jaja do smarowania
3 dag cukru z waniliÄ? do posypania
mas??o do smarowania formy |
PrzygotowaÄ? na??o??enia w dzie?? poprzedzajÄ?cy pieczenie przek??ada??ca: Konfitury osÄ?czyÄ? starannie (b. wa??ne), pozostawiajÄ?c je czas d??u??szy na sicie. SporzÄ?dziÄ? na??o??enie migda??owe: Migda??y sparzyÄ?, zemleÄ? w maszynce do migda????w. Cukier przesiaÄ?, wymieszaÄ? z migda??ami, waniliÄ? i sokiem z 1/z cytryny: SporzÄ?dziÄ? na??o??enie bakaliowe: Figi i rodzynki op??ukaÄ?, osuszyÄ? w ??ciereczce, figi i sk??rkÄ? pomara??czowÄ? pokrajaÄ? w kostkÄ?, orzechy grubo posiekaÄ?, wymieszaÄ? wszystkie sk??adniki; je??eli na??o??enie rozpada siÄ?, dodaÄ? ??y??kÄ? syropu ze sk??rki pomara??czowej lub konfitur. KonserwÄ? z r????y rozetrzeÄ? z odrobinÄ? wrzÄ?cej wody, aby zmiÄ?k??a. SporzÄ?dziÄ? ciasto dro??d??owe: SklarowaÄ? mas??o; zrobiÄ? rozczyn, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. UtrzeÄ? ??????tka z cukrem, dodaÄ? sk??rkÄ? cytrynowÄ?, wlaÄ? wyro??niÄ?ty rozczyn, dodaÄ? mÄ?kÄ? i zarobiÄ? mlekiem ciasto takiej gÄ?sto??ci, aby po wyro??niÄ?ciu da??o siÄ? wa??kowaÄ? prawie bez podsypywania mÄ?kÄ?. Gdy wszystkie sk??adniki ciasta po??Ä?czÄ? siÄ?, dodawaÄ? po trochu ciep??e, sklarowane mas??o; ciasto wyrobiÄ? i pozostawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Gdy ciasto wyro??nie, podzieliÄ? je na 3 czÄ???ci: jednÄ? czÄ???ciÄ? wy??o??yÄ? r??wnomiernie dno wysmarowanej mas??em brytfanny, zak??adajÄ?c ciasto na ??cianki brytfanny. Ka??de nadzienie podzieliÄ? na p???? i wyk??adaÄ? je wzd??u??, rzÄ?dami obok siebie, zaczynajÄ?c od ??rodka, najpierw masÄ? migda??owÄ?, obok z jednej strony r????Ä?, z drugiej morele lub arcydziÄ?giel sma??ony, p????niej masÄ? bakaliowÄ?, obok truskawki; dob??r konfitur mo??na zmieniÄ? wg upodobania. Z drugiej czÄ???ci ciasta wywa??kowaÄ? placek d??ugo??ci i szeroko??ci brytfanny, placek nawinÄ?Ä? na wa??ek i przenie??Ä?, uk??adajÄ?c na pierwszej warstwie przek??ada??ca; ciastem dobrze oblepiÄ? brzegi przek??ada??ca, tak aby w czasie pieczenia sok z nadzienia nie wydosta?? siÄ? na zewnÄ?trz (bo szybko przypala siÄ?). Na cie??cie u??o??yÄ? powt??rnie rzÄ?dami drugÄ? po??owÄ? na??o??enia. Wywa??kowaÄ? trzeciÄ? czÄ???Ä? ciasta, nadajÄ?c mu wymiar brytfanny; placek nawinÄ?Ä? na wa??ek i przenie??Ä?, uk??adajÄ?c na przek??ada??cu, brzegi ciasta zlepiÄ? z poprzedniÄ? warstwÄ?; powierzchniÄ? przek??ada??ca wyg??adziÄ? i postawiÄ? ciasto do wyro??niÄ?cia. Wyro??niÄ?te ciasto posmarowaÄ? jajem i wstawiÄ? do dobrze wygrzanego, lecz nie zanadto gorÄ?cego piekarnika. Piec godzinÄ? (przy 170° ). Przek??adaniec po wyjÄ?ciu z piekarnika przestudziÄ? w brytfannie i ostro??nie go wyjÄ?Ä?. StudziÄ? oparty o wy??szy brzeg stolnicy. Po ostygniÄ?ciu polukrowaÄ? lukrem waniliowym lub przed ostygniÄ?ciem posypaÄ? cukrem z waniliÄ?.
|