1 brojler (ok. 80 dag)
4 ??y??ki umytych, drobno posiekanych ??wie??ych li??ci przypraw zio??owych (lubczyk, bazylia, melisa, estragon)
3 zÄ?bki czosnku
s??l
pieprz |
KurczÄ? oczy??ciÄ?, umyÄ?, natrzeÄ? wyci??niÄ?tym przez praskÄ? czosnkiem i po??owÄ? posiekanych li??ci ro??lin przyprawowych. ResztÄ? przypraw umie??ciÄ? wewnÄ?trz jamy brzusznej. Opr??szyÄ? tuszkÄ? solÄ? i pieprzem wewnÄ?trz i na powierzchni. Do wnÄ?trza jamy brzusznej w??o??yÄ? odkrajane skrzyde??ka, spiÄ?Ä? szpilkami do drobiu. PrzygotowanÄ? tuszkÄ? owinÄ?Ä? foliÄ? aluminiowÄ?, u??o??yÄ? na ruszcie piekarnika i upiec. GotowÄ? tuszkÄ? wyjÄ?Ä? z folii, pokrajaÄ? na porcje, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku, ob??o??yÄ? pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcjÄ?). PodawaÄ? z dodatkiem zielonej sa??aty lub sur??wki ze ??wie??ych og??rk??w. KurczÄ? pieczone w folii mo??na takie podawaÄ? na zimno z dodatkiem sa??atek z warzyw.
|