1 brojler (ok. 80 dag)
1 ??y??ka mieszanych przypraw zio??owych (sza??wia, estragon, majeranek, bazylia)
3 zÄ?bki czosnku
s??l
30 dag jab??ek |
KurczÄ? oczy??ciÄ?, umyÄ?, osuszyÄ?. OdkrajaÄ? skrzyde??ka. Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, posiekaÄ?, rozetrzeÄ? z solÄ?, wymieszaÄ? z rozkruszonymi suszonymi zio??ami lub z umytymi, drobno posiekanymi listkami ??wie??ych zi????. PrzygotowanÄ? mieszaninÄ? natrzeÄ? wnÄ?trze jamy brzusznej i powierzchniÄ? tuszki. PozostawiÄ? na kilkana??cie minut. jab??ka (anton??wka, papier??wka, reneta) umyÄ?, obraÄ?, pokrajaÄ? w czÄ?stki, wykrawajÄ?c gniazda nasienne. Przygotowane jab??ka i odkrajane skrzyde??ka w??o??yÄ? do jamy brzusznej kurczaka, spiÄ?Ä? szpilkami do drobiu. W dole jamy brzusznej (po obu stronach) przekrajaÄ? sk??rÄ?. N????ki umocowaÄ? w tych przeciÄ?ciach. UformowanÄ? tuszkÄ? u??o??yÄ? w brytfannie, wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika. ZrumieniÄ?, a nastÄ?pnie dopiekaÄ? przy zmniejszonym dop??ywie ciep??a. W czasie dopiekania podlewaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?. UpieczonÄ? tuszkÄ? pokrajaÄ? na porcje. Jab??ka wyjÄ?Ä?. Porcje u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku, ob??o??yÄ? jab??kami i pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcje). PodawaÄ? z dodatkiem sur??wek z zielonej sa??aty, cykorii lub ze ??wie??ych og??rk??w. KurczÄ? pieczone z jab??kami mo??na tak??e podawaÄ? na zimno z dodatkiem sa??atek warzywnych.
|