40 dag serc lub ??o??Ä?dk??w drobiowych
40 dag warzyw mieszanych, listek laurowy,
1I4 szklanki ??mietanki (9% t??uszczu)
4 ??y??ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki z koperkiem
s??l
pieprz
2 zÄ?bki czosnku |
Serca lub ??o??Ä?dki umyÄ?, oczy??ciÄ?, usunÄ?Ä? b??onki. W??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody z dodatkiem listka laurowego i pokrajanego czosnku. NastawiÄ? do gotowania. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w makaronik lub zetrzeÄ? na tarce z du??ymi otworami. DodaÄ? do gotujÄ?cych siÄ? podrob??w w??wczas, gdy sÄ? prawie miÄ?kkie. UgotowaÄ? do miÄ?kko??ci. Podroby wyjÄ?Ä? z wywaru. Gdy nieco przestygnÄ?, pokrajaÄ? w plasterki, w??o??yÄ? do rondelka, opr??szyÄ? pieprzem, dodaÄ? odcedzone warzywa i ??mietankÄ?. DusiÄ? kilka minut pod przykryciem. Wy??o??yÄ? na salaterkÄ?, posypaÄ? posiekanÄ? pietruszkÄ? z koperkiem. PodawaÄ? z ziemniakami puree (1-1 i 1/2 ??y??ki na porcjÄ?) i z sur??wkÄ? z zielonej sa??aty.
|