35 dag ry??u,
kuropatwa (ok. 40 dag),
2 zÄ?bki czosnku,
listek laurowy,
1/2 szklanki wytrawnego wina,
du??a cebula,
15 dag pomidor??w,
3/4 szklanki oliwy |
Do wysokiego garnka z pokrywkÄ? nalaÄ? p???? szklanki oliwy, podgrzaÄ?, wrzuciÄ? czosnek, przekrojonÄ? na p???? cebulÄ? i listek laurowy. W??o??yÄ? kuropatwÄ?, oczyszczonÄ?, umytÄ? i osuszonÄ?, dusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez 35 min. DolaÄ? wino, zestawiÄ? z ognia; gdy potrawa nieco ostygnie, wyjÄ?Ä? miÄ?so, a resztÄ? zawarto??Ä? przetrzeÄ? przez sito. WlaÄ? resztÄ? oliwy, zagrzaÄ?, dodaÄ? przecier i krojone w Ä?wiartki pomidory (usunÄ?Ä? sk??rkÄ? i pestki). DusiÄ? na ma??ym ogniu przez 5 min. KuropatwÄ? podzieliÄ? i w??o??yÄ? do garnka. DolaÄ? 1,5 l wody i gotowaÄ?, do zmniejszenia siÄ? ilo??ci roso??u do 1,25 l. WrzuciÄ? umyty i osÄ?czony ry?? i gotowaÄ? pod przykryciem, a?? bÄ?dzie miÄ?kki. Potrawa powinna mieÄ? konsystencjÄ? gÄ?stej zupy. PodawaÄ? na gorÄ?co.
|