40 dag ry??u,
1/2 ??redniego kurczaka,
du??a cebula,
2 zÄ?bki czosnku,
25 dag miÄ?sa z kr??lika,
4 jaja,
8 dag smalcu lub margaryny,
3-4 ??rednie pomidory,
naÄ? pietruszki |
W garnku o grubym dnie zagrzaÄ? t??uszcz, wrzuciÄ? rozdrobnione miÄ?so kr??lika, podzielonego na czÄ?stki kurczaka, podsma??yÄ? i wyjÄ?Ä? na talerz. Na t??uszczu lekko podsma??yÄ? cebulÄ?, dodaÄ? czosnek i pomidory i miÄ?so. DusiÄ? pod przykryciem. Po 20 min wrzuciÄ? umyty ry?? i dolaÄ? 1 l wrzÄ?cej wody. ZdjÄ?Ä? pokrywÄ? i gotowaÄ? na silnym ogniu przez kolejne 20 min. OdstawiÄ?, u??o??yÄ? na wierzchu naÄ? pietruszki i wlaÄ? roztrzepane jaja. WstawiÄ? na kilka minut do gorÄ?cego piekarnika (200°C). Gdy jaja siÄ? zetnÄ? i zrumieniÄ?, tworzÄ?c skorupÄ? ? podawaÄ? z przyrzÄ?dzonÄ? na ostro zielonÄ? sa??atÄ?.
|