Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KURCZAK PO BASKIJSKU

1,5 kg kurczaka
1 du??y plaster szynki lub bekonu
1 pÄ?czek dymki
1 ??y??ka brandy lub koniaku
3 strÄ?ki papryki
7,5 dag mas??a
3 pomidory
sproszkowana papryka
s??l
pieprz
W szklanym, ??aroodpornym naczyniu podgrzaÄ? mas??o, obrumieniÄ? kurczaka, dodaÄ? krajanÄ? w kostkÄ? szynkÄ? i dymkÄ?. PosypaÄ? solÄ? i pieprzem, polaÄ? koniakiem i zapaliÄ?. NastÄ?pnie dodaÄ? krajanÄ? paprykÄ? i pomidory (bez sk??rki i pestek) 1 cytryna. PosypaÄ? paprykÄ? i dusiÄ? pod przykryciem na wolnym ogniu przez 75 min. WyjÄ?Ä? kurczaka, a sos odparowaÄ?, by zosta??a trzecia czÄ???Ä?. PodawaÄ? na ogrzanym p????misku, uk??adajÄ?c wok???? kawa??k??w kurczaka zawarto??Ä? garnka.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design