3 niewielkie kurczaki
75 dag jab??ek
1 szklanka wytrawnego bia??ego wina
10 dag smalcu
6 ??y??ek oliwy
1 zÄ?bek czosnku
cynamon
ostra papryka
naÄ? pietruszki
s??l |
Kurczaki podzieliÄ? na po????wki, umyÄ?, osuszyÄ?, natrzeÄ? solÄ?. Smalec zetrzeÄ? ze szczyptÄ? cynamonu i 1/2 ??y??eczki ostrej papryki, wymieszaÄ? z posiekanym drobno czosnkiem i naciÄ? pietruszki. UzyskanÄ? masÄ? posmarowaÄ? kurczaki po obu stronach. Po????wki kurczaka u??o??yÄ? w ogniotrwa??ym naczyniu, skropiÄ? z wierzchu oliwÄ? i wstawiÄ? piekarnika (175 o C). Piec, czÄ?sto polewajÄ?c wytopionym t??uszczem i sosem, obracajÄ?c parokrotnie na obie strony. Gdy miÄ?so bÄ?dzie prawie miÄ?kkie, w??o??yÄ? do naczynia jab??ka (bez sk??rki i podzielone na Ä?wiartki). Gdy jab??ka bÄ?dÄ? ju?? uduszone, wyjÄ?Ä? danie z piekarnika i polaÄ? szklankÄ? wina, a nastÄ?pnie wstawiÄ? jeszcze na 1 min. do pieca. PodawaÄ? zaraz po przygotowaniu.
|