Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KURCZAKI PIECZONE Z JAB?KAMI

3 niewielkie kurczaki
75 dag jab??ek
1 szklanka wytrawnego bia??ego wina
10 dag smalcu
6 ??y??ek oliwy
1 zÄ?bek czosnku
cynamon
ostra papryka
naÄ? pietruszki
s??l
Kurczaki podzieliÄ? na po????wki, umyÄ?, osuszyÄ?, natrzeÄ? solÄ?. Smalec zetrzeÄ? ze szczyptÄ? cynamonu i 1/2 ??y??eczki ostrej papryki, wymieszaÄ? z posiekanym drobno czosnkiem i naciÄ? pietruszki. UzyskanÄ? masÄ? posmarowaÄ? kurczaki po obu stronach. Po????wki kurczaka u??o??yÄ? w ogniotrwa??ym naczyniu, skropiÄ? z wierzchu oliwÄ? i wstawiÄ? piekarnika (175 o C). Piec, czÄ?sto polewajÄ?c wytopionym t??uszczem i sosem, obracajÄ?c parokrotnie na obie strony. Gdy miÄ?so bÄ?dzie prawie miÄ?kkie, w??o??yÄ? do naczynia jab??ka (bez sk??rki i podzielone na Ä?wiartki). Gdy jab??ka bÄ?dÄ? ju?? uduszone, wyjÄ?Ä? danie z piekarnika i polaÄ? szklankÄ? wina, a nastÄ?pnie wstawiÄ? jeszcze na 1 min. do pieca. PodawaÄ? zaraz po przygotowaniu.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design