1,5 kg kurczaka
5 banan??w
1/2 szklanki wytrawnego bia??ego wina
1 1/2 ??y??ki rumu
4 ??y??ki oliwy
2,5 dag mas??a
imbir
s??l
pieprz |
PokroiÄ? kurczaka na 4-5 czÄ?stek. W ??aroodpornym naczyniu zagrzaÄ? oliwÄ?, obsma??yÄ? kawa??ki kurczaka ze wszystkich stron, posypaÄ? solÄ? i pieprzem, polaÄ? rumem i zapaliÄ?. WlaÄ? wino, dodaÄ? szczyptÄ? imbiru i dusiÄ? oko??o 1 godz. na s??abym ogniu. Banany obraÄ? i lekko obsma??yÄ? na ma??le. OsÄ?czyÄ? z t??uszczu, krajaÄ? w krÄ???ki. Wy??o??yÄ? kurczaka z sosem na ciep??y p????misek i ubraÄ? dooko??a plasterkami banan??w.
|