40 dag ry??u
1 ma??a kura
10 dag szynki
15 dag pikantnej czosnkowej kie??basy
10 dag wieprzowiny
1 marchew
1 pomidor
2 niewielkie cebule
1 strÄ?k zielonej papryki
1 strÄ?k ostrej papryki
20 dag zielonej fasolki szparagowej
10 ??y??ek oliwy
1 zÄ?bek czosnku
szafran
posiekana naÄ? pietruszki
s??l
pieprz
ewentualnie:
20 dag wÄ?gorza (??wie??ego lub wÄ?dzonego)
6 langustynek lub krewetek
25 dag muli z puszki |
KurÄ? dok??adnie umyÄ?, podzieliÄ? na czÄ???ci, w??o??yÄ? do zimnej wody i gotowaÄ? z dodatkiem pokrojonej marchwi i jednej podzielonej na czÄ?stki cebuli. WyjÄ?Ä? miÄ?so, (zachowujÄ?c ros????). W rondlu podgrzaÄ? po??owÄ? oliwy i na gorÄ?cÄ? wrzuciÄ? drobno posiekanÄ? drugÄ? cebulÄ?. Gdy cebula bÄ?dzie z??ocista, dodaÄ? obrany ze sk??rki pomidor (bez pestek), fasolkÄ? szparagowÄ?, pokrojonÄ? w paseczki szynkÄ?, pokrojonÄ? w kostkÄ? wieprzowinÄ? i dzwonka wÄ?gorza. DusiÄ? 5-6 min. NastÄ?pnie dodaÄ? pokrojonÄ? w kostkÄ? kie??basÄ? i kawa??ki kury, przez chwilÄ? poddusiÄ?. Do przygotowania dania u??yÄ? du??ej patelni o grubym dnie lub du??ego teflonowego garnka. W mo??dzierzu zetrzeÄ? zÄ?bek czosnku, strÄ?k ostrej papryki, szafran, s??l i naÄ? pietruszki, dodaÄ? niewielkÄ? ilo??Ä? roso??u. Na patelniÄ? wlaÄ? resztÄ? oliwy (5 ??y??ek). Gdy bÄ?dzie gorÄ?ca, sypaÄ? stopniowo umyty i osuszony ry??, bez przerwy mieszaÄ?. DodaÄ? utarte przyprawy z resztÄ? roso??u i gotowaÄ? stale mieszajÄ?c. Je??eli ry?? zbyt szybko wch??onie p??yn i zacznie siÄ? przypalaÄ?, dolaÄ? nieco wrzÄ?tku. DodaÄ? zawarto??Ä? naczynia, w kt??rym dusi??a siÄ? kura, i wymieszaÄ?. UformowaÄ? potrawÄ?, k??adÄ?c na wierzchu kawa??ki kury, langustynki lub krewetki i mule oraz paseczki pokrojonej zielonej papryki; udekorowaÄ? zielonym groszkiem. OgrzewaÄ? dalej przez 10-15 min., zmniejszajÄ?c ogie??; (nie dopu??ciÄ?, by ry?? siÄ? zagotowa??). Na 3-5 min. przed podaniem danie wstawiÄ? do mocno nagrzanego piekarnika.
|