Kuchnia wÄ?gierska
1 m??ody kurczak
1 ??y??eczka pieprzu
50 g wÄ?dzonego boczku
2 ??y??ki przecieru pomidorowego
1 du??a cebula
1/2 I bia??ego wina
1 zÄ?bek czosnku
100 g t??uszczu
s??l
1 ??y??ka mÄ?ki |
Kurczaka podzieliÄ? na osiem porcji i razem z podrobami umyÄ?. Boczek pokroiÄ? w drobnÄ? kostkÄ?, przesma??yÄ? na t??uszczu, dodaÄ? posiekanÄ? cebulÄ? i rozdrobniony czosnek. Gdy wszystko usma??y??o siÄ? na z??oty kolor, dodaÄ? porcje kurczaka, posoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem i dusiÄ? pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilo??ci wody, a?? miÄ?so bÄ?dzie na wp???? miÄ?kkie. Potem zdjÄ?Ä? pokrywkÄ? i kurczaka potrzymaÄ? tak d??ugo na ogniu, a?? wygotuje siÄ? ca??y powsta??y sos i pozostanie jedynie t??uszcz. Wtedy dodaÄ? przecier pomidorowy i bia??e wino, dobrze wymieszaÄ? i pod przykryciem gotowaÄ? do miÄ?kko??ci. Sos musi byÄ? zawiesisty. PodawaÄ? z duszonym ry??em.
|