Kuchnia wÄ?gierska
1 pier?? z gÄ?si
1 kalarepa
70 g gÄ?siego smalcu
1 ??y??eczka majeranku
1 ma??a cebula
2 marchwie
ros????
2 pietruszki
bia??e wino |
Pier?? gÄ?si umyÄ?, osuszyÄ? w ??ciereczce i posoliÄ?. W??o??yÄ? do garnka i pod przykryciem dusiÄ? do miÄ?kko??ci na t??uszczu gÄ?sim razem z posiekanÄ? cebulÄ? i warzywami pokrojonymi w drobne plasterki. PolewaÄ? jÄ? na przemian winem i roso??em, ostatni raz polaÄ? roso??em, a nie winem (zapach wina nie ulatnia siÄ?, a w przypadku tej potrawy, wino ma jedynie poprawiÄ? jej smak; pier?? gÄ?si nie mo??e pachnieÄ? winem).
|